Hoe wonen we in 2050?

De Vlaamse regering en de bouwsector willen een versnelling hoger schakelen om ons woningpatrionium op het niveau van 21e eeuw te krijgen. Tegen 2050 moet namelijk elke Vlaamse woning energiezuinig zijn. Koop je een bestaande woning? Dan kan je via een stappenplan zien hoe je je woning optimaal en energiebewust renoveert.

Renovatieboost

Meer dan de helft van de Vlaamse woningen is voor 1970 gebouwd. De energieprestaties van deze woningen laten dus vaak te wensen over. Geen hernieuwbare energie of minstens dubbele ramen, geen isolatie in daken of muren. Veel plaatsen waar de kou naar binnen en de warmte naar buiten kan. Gevolg: hogere energiekosten. Zowel voor jou als consument als voor onze aardbol.

De Vlaamse regering wil hier, in het kader van het Renovatiepact, verandering in brengen. Met de hulp van de bouwsector. Tegen 2050 moeten alle woningen - huizen én appartementen - energiezuinig zijn en een E-peil van 60 halen. Voor nieuwbouwwoningen vandaag is een E-peil van 30 de norm, en ook voor ingrijpende energetische renovaties liggen er normen vast.

Als we dat niveau voor alle woningen moeten evenaren, moet er een heuse renovatieboost gebeuren. En dat vraagt enorm veel investeringen, zowel voor woningbezitters, voor de bouwsector als voor de overheid.

Stappenplan bij aankoop woning

Als je vandaag een huis of appartement koopt, krijg je een EPC-certificaat. Dat document vertelt hoeveel energie je nieuwe woning verbruikt. Maar het is ook een op maat gemaakt gidsdocument dat vertelt hoe jij je woning zo efficiënt mogelijk dient te renoveren.

Dat stappenplan vormt een onderdeel van de woningpas. Dit is een soort overkoepelend digitaal woningpaspoort dat alle gegevens en attesten over je woning verzamelt.

Ambitieus genoeg?

Vraag je je af of de energiezuinige norm van vandaag niet achterhaald is binnen 30 jaar? En moeten we dus al niet heel wat verder staan tegen dan? Energieneutrale woningen bijvoorbeeld? Volgens verschillende bouwexperts is een volledig energieneutraal woningpatrominium onmogelijk. In dat geval zou het financieel haalbaarder zijn om oudere huizen af te breken en nieuwe op te bouwen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media