8 op de 10 wíl helemaal niet verbouwen…

Als ze geen rekening moeten houden met het budget wil 82 % van de verbouwers liever bouwen of sleutelklaar kopen. Dat blijkt uit een enquête van Livios en Het Laatste Nieuws bij 1.500 Vlamingen die verbouwd hebben, dat aan het doen zijn of concrete verbouwplannen hebben. Een profielschets van de Vlaamse verbouwer in 10 rake observaties! Wil je de komende weken nog meer verbouwnieuws ontvangen? Schrijf je dan alvast in op de Livios-nieuwsbrief.

1. Baksteen slaat gat in spaarpot

Niets zo onvoorspelbaar als een verbouwing. Boven elk plafond of onder elke losse tegel kan een onaangename verrassing loeren. En dat leidt snel tot hogere kosten. Zo blijkt ook uit de cijfers: 2 op de 3 toekomstige verbouwers (63 %) hebben een budget van minder dan 50.000 euro. Maar eens de werken begonnen zijn, blijkt dat vaak te optimistisch.

Uit onze bevraging blijkt dat maar liefst 7 op de 10 huidige verbouwers niet toekomen met hun spaarpotje. Ondanks het aangaan van een lening, financiële hulp van familie of bewuster sparen.

Wist je dit? Het eerste wat we onszelf ontzeggen om binnen budget te blijven tijdens een verbouwing, zijn reizen en restaurantbezoekjes.

Hoeveel extra budget moet je aan de kant houden bij een verbouwing? En hoe beperk je de meerkosten? Lees het hier.

2. In de clinch met aannemers

Ga je in zee met een aannemer om je verbouwing in goede banen te leiden? Ga dan niet te licht over je zoektocht naar de juiste vakman. Je eindresultaat hangt af van een degelijke research.

De meeste ondervraagden volgden ons advies en hadden geen problemen met hun aannemer. Bij 1 op de 5 liep er toch iets mis en kwam het tot een aangetekende brief of ingebrekestelling.

Goed nieuws: in amper 2 % van de gevallen kwam het tot een rechtszaak.

3. Vrijstaand wonen blijft het ideaal

6 op de 10 ondervraagden wonen momenteel in een halfopen bebouwing, rijhuis of appartement. Toch zou 78 % van alle verbouwers meteen voor een vrijstaande woning kiezen als de mogelijkheid zich aandient. Zelfs 95 % van de verbouwers die vandaag in een vrijstaande woning leven, zouden opnieuw dezelfde keuze maken.

  • villa modern poort
    Foto Profel

We wonen vrij dicht bij elkaar, maar zouden dat het liefst anders zien. Vooral bij jongeren en hoger opgeleiden leeft de droom van een open bebouwing volop, hoewel zij straks de juiste keuzes moeten maken.

Levenslang voor wie vrijstaand bouwt? Vlaams Bouwmeester en architect Leo Van Broeck heeft zo zijn mening: "Wie bij ons aanklopt met een groene kavel in the middle of nowhere, sturen we wandelen. Maar ik vind wel dat we de droom van de Vlaming en zijn fermette eindelijk serieus moeten nemen.”

4. De blijvende lokroep van de 'buiten'

"Het is simpel. Als je op een slechte grondlocatie zit: hoe langer je die houdt, hoe hopelozer het wordt. Want je weet dat die nooit meer in waarde stijgt", waarschuwde Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck een tijdje geleden. Toch mijmert 55 % van de ondervraagden weg naar een ver afgelegen plekje als we vragen naar hun ideale woonlocatie.

31 % ziet het wel zitten om zich te vestigen in een dorpskern of stadsrand. Amper 14 % wil absoluut naar de (groot)stad trekken.

5. De verbouwer is in het diepst van zijn hart een bouwer

Als ze geen rekening moeten houden met het budget wil 53 % van de verbouwers liever bouwen. Op de tweede plaats komt sleutelklaar kopen, goed voor 29 % van de voorkeurstemmen. Is bouwen voor jou haalbaar? Ontdek het hier.

Slechts 19 % van de verbouwers wil ook echt renoveren. Bij verbouwers onder de 30 jaar en hoger opgeleiden is de voorkeur om te bouwen nog meer uitgesproken. Oudere verbouwers en lager opgeleiden overwegen vaker een sleutel-op-deurwoning.

Nog opvallend: er is een sterke link tussen de woonomgeving en het type woning. Wie op een appartement woont en in een stedelijke omgeving, heeft vaker een voorkeur voor kant-en-klaar kopen. Wie landelijk woont in een vrijstaande woning wil vaker bouwen.

6. Massaal aan de slag met verf en kwast

Bijna 70 % van de ondervraagden steekt de handen uit de mouwen om de kosten te drukken. Met stip op nummer één: de verfwerken: 8 op de 10 verbouwers gaat aan de slag met verf en kwast. Voor afbraakwerken is dat bij ruim 6 op de 10 het geval.

  • verven
    Foto Livios

Voor het plaatsen van elektriciteit, vloeren en wanden, en voor de aanleg van een oprit, terras of tuin, schakelen 3 op de 10 verbouwers geen vakman in.

De minst populaire verbouwklus? Dakwerken! Amper 10 % durft er zelf aan te beginnen.

7. We doen het graag zonder architect

Slechts 6 op de 10 Vlamingen schakelt een architect in voor zijn totaalrenovatie. Wie beperkt verbouwt, en bijvoorbeeld alleen de badkamer of keuken onder handen neemt, kiest zelfs maar in 40 % van de gevallen voor een architect.

  • architect plan schets bouwpartners bouwplan

Verbouwtip: Betrek op tijd een specialist bij je project. Lees hier waarom!

8. Verbouwen doen we niet alleen

7 op de 10 verbouwers krijgt hulp van familie en vrienden, met ouders, broers en zussen op kop. We zien zelfs een trend: 56 % van de verbouwers die momenteel bezig zijn, schakelt hulp in, tegenover 37 % van de respondenten die reeds verbouwd hebben.

Maar is een vriendendienst op je werf zomaar toegelaten? En waar moet je op letten? We legden de vraag voor aan advocatenkantoor Monard-D’Hulst. Lees hier het antwoord. Tip van Livios: sluit een verzekering af voor je helpers.

9. Liever stofbijten dan (schoon)mama trotseren

Waar naartoe tijdens de verbouwwerken: (schoon)moeder trotseren of op jezelf blijven? Blijkbaar is privacy ontzettend belangrijk voor de Vlaming. De meerderheid (71 %) verkiest om in zijn woning te blijven tijdens de werken.

De (schoon)ouders zijn minder populair. Slechts 11 % opteert voor hotel mama. Nog eens 7 % van de Vlaamse verbouwers kiest voor een huurhuis als tijdelijk onderkomen.

  • wooncontainer
    © Budé

10. Bouwtermijn zwaar onderschat

Uit de enquête blijkt dat Vlamingen die onlangs beperkt hebben verbouwd (bijvoorbeeld alleen badkamer, keuken of living) in de helft van de gevallen (53 %) binnen een termijn van één tot zes maanden klaar waren.

Opvallend genoeg gaan ook de meeste toekomstige verbouwers (56 %) met een totaalrenovatie op de planning ervan uit dat ze binnen die termijn rond zijn. Vraag is of dat zo realistisch is.

Nemen we alle respondenten samen (dus zowel zij die verbouwd hebben, dat aan het doen zijn of concrete verbouwplannen hebben), dan geeft zo’n 21 % aan dat hun verbouwing 6 tot 12 maanden duurt. Nog eens 20 % verbouwt 1 tot 2 jaar.

Schrijf je nu in op de Livios-nieuwsbrief
Dit was een korte bloemlezing van onze belangrijkste inzichten over de Vlaamse verbouwer. De komende weken duiken we in de diepte met meer inzichten en praktisch advies. Wil je niets missen? Schrijf je dan nu in op de Livios-nieuwsbrief. Helemaal gratis en boordevol verbouwtips!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media