Casco: wat is dat precies?

Stuit je bij je zoektocht naar een woonst op een wel zeer scherp geprijsde nieuwbouwwoning of nieuw appartement, dan is de kans groot dat het om een cascoproject gaat. Maar wat betekent dat juist?

Kort gezegd: een cascowoning is een woonst waarvan enkel de dragende structuur er bij aankoop al volledig staat, inclusief dak en gevelafwerking. Sleutel-op-de-deur-bedrijven en vastgoedpromotoren hebben het dan ook vaak over een “wind en waterdichte” woning. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de verdere afwerking. Dat komt meestal neer op het volgende:

• aansluiting nutsvoorzieningen,
• vloer- en tegelwerken,
• pleisterwerk,
• binnenschrijnwerk,
• plaatsing van keuken, badkamer en sanitair,
• elektriciteit,
• verwarming.

Winddichte ruwbouw

Maar opgelet. Hoe een cascowoning daadwerkelijk opgeleverd wordt, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Bij sommige bouwpromotoren ontbreken alleen nog de keuken en de badkamer. Maar er zijn evengoed projecten te koop waarbij je zelf nog moet zorgen voor het plaatsen van de trap, isolatie en andere basisvoorzieningen. Meestal gaat het wel om een ruwbouw-winddichtafwerking. Dat behelst de grondwerken, metsel- en dakwerken en de plaatsing van het buitenschrijnwerk. Voor al het overige, werk je met eigen aannemers of steek je zelf de handen uit de mouwen. Soms is ook een service op maat mogelijk, waarbij je in samenspraak met het bouwbedrijf bepaalt welke werken je zelf uitvoert.

Weet wat je koopt

Ook appartementen worden geregeld casco verkocht, volgens hetzelfde principe. Maar hier zorgt de bouwpromotor ervoor dat de gemeenschappelijke delen helemaal afgewerkt worden: garage, gang, verlichting, liften, berging. Inclusief de inkomdeur omdat deze aan bepaalde brandveiligheidseisen moet voldoen. Voor de verdere inrichting heb je vrij spel.

Maar of je nu een woning of een appartement casco koopt, vraag de verkoper altijd wat het precies inhoudt. De volledige individuele afwerking: elektriciteit, water, aardgas, afvoeren, dekvloeren, sanitair, verwarming… Of enkel de eindafwerking: vloer- en wandafwerking, badkamer, keuken. Tussen de twee zit namelijk een wereld van verschil qua tijdsbesteding, moeilijkheidsgraad en budget.

Goed om te weten

Een casco aankoop lijkt in sommige opzichten op een sleutel-op-de-deurproject. Maar juridisch is er een groot verschil: de zogenaamde wet-Breyne, die bouwheren beschermt die werken met een sleutel-op-de-deurbedrijf, is hier niet van toepassing. Deze wet biedt zekerheid op tal van vlakken – naleving van de uitvoeringstermijn, vaste totaalprijs, bescherming bij faillissement… – maar geldt niet voor overeenkomsten die betrekking hebben op een niet-afgewerkt goed. Dat is in se geen probleem, maar het is wel belangrijk dat je dit weet.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media