livios logo

83% van de Belgen woont niet in droomwoning

Een alleenstaande woning op het platteland met knusse inrichting én waarvan hij de eigenaar is: dat is de droomwoning van veel Belgen. Dat blijkt althans uit een representatief onderzoek van iVox in het kader van Batibouw. Toch ziet de realiteit er voor de meeste Belgen anders uit.

Belgen dromen vooral van hun eigen knusse en alleenstaande woning op het platteland.

Foto Getty Images
  

Belgen bezitten het liefst zélf hun woning. Helaas is dat momenteel maar voor 68% weggelegd. 14 procent daarvan woont in een halfopen bebouwing, 1 op 3 in een alleenstaande woning en 1 op 4 in een rijhuis, appartement of loft. Toch zullen kleine rijhuizen en appartementen in de toekomst nog populairder worden, want 4 op de 10 vindt dat we door de klimaatproblematiek kleiner moeten gaan wonen.

Energiezuinig? Te duur

Naast kleiner wonen vindt 55 procent ook dat er nog andere veranderingen nodig zijn om het milieu te sparen. 1 op 3 vindt het bijvoorbeeld not done om nog een nieuwbouwwoning te bouwen en zegt dat duurzame materialen een must zijn. Hoewel het ideale huis voor 8 op de 10 energieneutraal is, wordt het vaak niet gedaan omwille van financiële redenen. 2 op de 3 Belgen die niet ecologisch gebouwd hebben, zeggen namelijk dat het te duur was. 6 op de 10 zegt dan weer dat ze er gewoon niet aan dachten, en volgens 4 op de 10 werd het nooit aangeraden door de architect.

Stad vs. platteland

Walen zijn blijkbaar het meest bezig met een groen leefmilieu. Zij willen dubbel zo vaak de stad verlaten door gezondheidsredenen als Vlamingen. 1 Belg op 4 die niet in de stad woont zou dan weer wél van het stadsleven willen genieten. Betere bereikbaarheid is daarvoor een belangrijke reden. Toch denken ze misschien beter twee keer na, want 6 op de 10 stadsbewoners zou liefst de stad verlaten.

Budget

Tot slot nog enkele financiële cijfers. Belgen die een woning bouwen, geven hier gemiddeld 205.533 euro aan uit, aankoop van de bouwgrond niet meegerekend. Wie een woning kocht, had hier gemiddeld 241.360 euro voor over, en verbouwers betaalden ongeveer 78.633 euro aan de renovatie. Maar focus je niet te hard op deze cijfers, de helft van de Belgen neemt het budget namelijk niet zo nauw.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/83-van-de-belgen-woont-niet-in-droomwoning/