livios logo

Almaar meer jongeren blijven thuis plakken

Hoe oud was jij toen je de ouderlijke woning achter je liet? Twintig jaar? Vijfentwintig jaar? Uit nieuwe cijfers van onderzoeker Philippe Defayt van het Waalse Instituut voor Duurzame Ontwikkeling blijkt dat Club Mama het elk jaar beter doet. De laatste dertig jaren stijgt het percentage jongeren dat thuis blijft wonen constant, zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel.

De laatste dertig jaren stijgt het percentage jongeren dat thuis blijft wonen constant, zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel.


  

Brusselaars rapper op vrije voeten

Vorig jaar woonden in ons land 991.444 jongeren tussen 18 en 34 jaar nog bij de ouders. Dat is bijna 42 % van het totaal. In Wallonië is het ouderlijk nest het populairst: 43,6 % van alle Walen binnen de leeftijdscategorie wonen nog thuis. Voor Vlaanderen is dat iets minder: 42,5 %. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slaan jongeren sneller hun vleugels uit (31,5 %).

Langer studeren

Hoe komt het dat almaar meer jongeren kiezen om nog een aantal jaartjes extra thuis te blijven? Volgens onderzoeker Defayt studeren we langer en komt het ook sneller voor dat we bissen of trissen. Bovendien geraken jongeren nadien minder snel aan de slag op de werkvloer.

En daarbij komt nog dat het heel wat moeilijker is geworden om een lening aan te gaan voor een eigen woning. Sparen bij de ouders lijkt dan ook de logische stap voor almaar meer jongeren.

De studie

De cijfers van deze studie zijn gebaseerd op demografische cijfers van het Federaal Planbureau. Hiervoor bracht onderzoeker Philippe Defayt van het Waalse Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IDD) drie socio-economische factoren in rekening: huisvesting, evolutie van de inkomens bij jongeren en gezinnen en ten slotte de evolutie van de zorgverzekering. Dit voor zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Bron: De Standaard


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/almaar-meer-jongeren-blijven-thuis-plakken/