livios logo

Be-Mine creëert 500 woningen op Beringse mijnterreinen


  


  


  


  


  

Limburg is met Be-Mine een prestigieus bouwproject rijker. Op het mijnterrein van Beringen komen 500 nieuwe woningen. Een klein aandeel hiervan, hoofdzakelijk lofts, komt in enkele van de bestaande mijngebouwen. Met het project, dat ook nog een groot recreatieluik omvat, is een investeringsbedrag van 172 miljoen euro gemoeid.

In een unieke setting, boven op de top van een mijnterril, werd dit al even unieke plan officieel voorgesteld. Met Be-Mine krijgt Beringen-Mijn op de 31,5 ha grote site 500 nieuwe woongelegenheden. Daarnaast is het prestigieuze project goed voor 630 nieuwe jobs door de creatie van onder meer winkels, horeca, een museum en een hotel. De bouw verloopt in fases en zal tien jaar duren. Dit masterplan van Democo, Groep Van Roey en LRM brengt een een investering van 172,5 miljoen euro met zich mee.

Wonen

Be-Mine bestaat uit een tweedelige invulling. Het luik ‘Mijn Wonen’ is goed voor 500 nieuwe woongelegenheden waaronder ook een rusthuis en serviceflats. De wijk combineert verschillende woonvormen van ingenieurs- en tuinwoningen over appartementen tot lofts. Het merendeel van de woningen is nieuwbouw.

Beleven

Het tweede deel ‘Mijn Beleven’ behelst onder meer een mijnmuseum. Verder komen er expositieruimten, een bezoekersruimte, een foyer, winkels en kantoren. De overige gebouwen bieden plaats aan een grote waaier van ontspanning. Er is een wellnesscentrum, een polyvalente ruimte, een fitnesszaak, adventure en een indoorspeeltuin. Een markt, een breed gamma aan winkels, tal van horecagelegenheden en een hotel mogen ook niet ontbreken. Tot slot wil de Stad Beringen ook een nieuwbouwzwembad realiseren in de buurt van de koeltorens en het waterkasteel.

Start

De werken aan Be-Mine starten in de zomer van 2010. De beschermde gebouwen, zoals onder meer de watertoren en de schachten, krijgen eveneens een grondige opfrisbeurt. Met dit ambitieus project slaat LRM de laatste bladzijde om van de reconversie van de Limburgse mijnterreinen.

Tewerkstelling

Bij de voltooiing zal het project volgens de initiatiefnemers werk bieden aan 633 mensen. De realisatie van het totaalproject zal gespreid over 10 jaar gebeuren. Al die tijd wordt de tewerkstelling binnen het project ook nog eens op 160 mensen geraamd.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/be-mine-creeert-500-woningen-op-beringse-mijnterreinen/