livios logo

Belg hoort bij grootste huizenfanaten

Als het op wonen aankomt, zwicht de Belg nog altijd volop voor een eigen eengezinswoning. 77,6 % van onze landgenoten woonde vorig jaar in een huis. Het op twee na hoogste cijfer in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, die Moneytalk publiceerde.

10 % van de Belgen geeft meer dan 40 % van zijn inkomen af aan zijn huis.

Foto Dewaele Woningbouw
  

Enkel het Verenigd Koninkrijk en Kroatië doen beter. Zij staan in schril contrast met landen zoals Spanje, Griekenland en Litouwen, waar vooral appartementen in trek zijn.

Minst overbevolkt van Europa

Nog een aantal interessante cijfers:

  • 10 % van de Belgen geeft meer dan 40 % van zijn inkomen af aan zijn huis;
  • Onze woningen zijn het minst overbevolkt in de hele Europese Unie. Amper 2 % van de woningen bleek overbevolkt in 2014. Het Europees gemiddelde ligt op maar liefst 17,1 %. Om maar te vergelijken: in Roemenië woont meer dan de helft in overbevolkte huizen of appartementen (52,3 %);
  • In de hele Europese Unie leeft gemiddeld zo'n 60 % van de gezinnen in een huis en 40 % in een appartement.

Drie op vier Belgen hebben eigen woning

72 % van de Belgen, ten slotte, bezat in 2014 een eigen huis of appartement. Net boven het Europese gemiddelde. Een trend die zich blijft bevestigen, ook al klinken voorzichtig andere geluiden.

In Roemenië zijn er het grootst aantal woningen in verhouding tot het aantal inwoners. Amper 4 % huurt er. Een groot verschil met Duitsland en Oostenrijk, waar het aantal huurders al eerder richting de helft neigt.

 Lees ook: Kopen of huren? De voor- en nadelen op een rijtje 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/belg-hoort-bij-grootste-huizenfanaten/