livios logo

Belgische jongeren dromen van klassieke woning

De ideale woning van Belgische jongeren is een groot huis buiten de stad. Dat blijkt uit een enquête van iVOX bij 1.000 Belgen tussen 18 en 35 jaar in opdracht van de vastgoedsector*. De meerderheid verkiest een groter huis buiten de stad met private tuin. Ongeveer één op de drie ondervraagden zegt open te staan voor alternatieve woonvormen zoals tiny houses, kangoeroewoningen of woningen met een gedeelde tuin of ruimte.

Klassieke versus alternatieve woonvormen

Ongeveer 56% van de Belgische jongeren tussen 18 en 35 jaar droomt van een groter huis buiten de stad, terwijl zo’n 20% in een kleiner huis in de stad wil wonen. Slechts 10% vindt een gemeenschappelijke tuin ideaal en 9% een woonruimte die ze delen met anderen. De grote meerderheid van de jongeren (69%) verkiest nog steeds een eigen, individuele woning. Zo’n 29% zou ervoor open staan om zijn tuin te delen met buren en 27% voor een meergezins- of kangoeroewoning. Tiny houses zijn nog het populairst: één op de drie jongeren staat ervoor open om in zo’n compacte alleenstaande woning te wonen. Benieuwd hoe zo’n tiny house eruit ziet? Jeroen laat je binnenkijken in zijn tiny house.

tiny house single betaalbaar wonen

De grote meerderheid van de jongeren (69%) verkiest een eigen, individuele woning. Eén op de drie staat ervoor open om in een tiny house te wonen.


© Getty Images  

vastgoed kopen

Jongeren zijn gemiddeld 24 jaar oud als ze een woning of appartement huren. Kopen gebeurt gemiddeld twee jaar later op de leeftijd van 26 jaar.


© Thinkstock  

Huren versus kopen

Jongeren zijn gemiddeld 24 jaar oud als ze een woning of appartement huren. Kopen gebeurt gemiddeld twee jaar later op de leeftijd van 26 jaar. Momenteel bezit 41% van de Belgische jongeren tussen 18 en 35 jaar een huis of appartement, 33% woont thuis of elders, zo’n 28% huurt en 7% bezit een bouwgrond. “Jongeren wonen wat langer thuis dan vroeger, huren of kopen vervolgens een appartement (in de stad) en kijken bij de eerste gezinsuitbreiding uit naar een huis in de stadsrand”, zegt Peggy Verzele van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB). “Die stappen volgen elkaar vrij snel op. Veel jongeren slaan er ook één of meerdere over, vaak dankzij financiële steun van ouders en grootouders.”

Tip: Weet jij nog niet hoe je wil wonen? Wij lijsten voor jou de mogelijkheden op. 

Stad versus platteland

Jonge twintigers kiezen vooral voor een appartement of woning in de stadskern of -rand, terwijl jonge dertigers eerder kiezen voor een landelijkere ligging. Ook de bereikbaarheid speelt een belangrijke rol bij de keuze van de locatie van hun toekomstige woning. Op één staat de afstand en bereikbaarheid van het werk, gevolgd door de afstand tot familie. Op drie staat natuur, groen en open ruimte. “Jongeren willen in een bruisende stad leven waar altijd iets te doen is. Naarmate ze ouder worden, willen ze zich settelen en zoeken ze eerder de rust op”, zegt Olivier Carrette van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).

*De enquête werd uitgevoerd in opdracht van de Federatie Ontwikkelaars-Woningbouwers, NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen), Federia (beroepsverenging Waalse vastgoedmakelaars), UPSI-BVS (beroepsvereniging vastgoedsector), CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen) en de Federatie van Algemene Bouwaannemers.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/belgische-jongeren-dromen-van-klassieke-woning/