livios logo

Bij je ouders wonen bespaart je 700 euro per maand

Na je studies bij je ouders blijven wonen is niet alleen praktisch voor de was en de plas, het scheelt ook een flinke duit in de portemonnee. Voor wie alleen woont bedraagt de maandelijkse kost minstens 1.344 euro. Voor wie bij zijn ouders woont daalt het budget tot 628 euro. Waar zit het verschil?

Steeds meer jongeren kiezen ervoor om bij hun ouders te blijven. In de leeftijdscategorie van 25 tot 29 jaar woont nog 28 procent bij mama en papa. In 2011 bleek dat nog 24 procent, blijkt uit cijfers van Statbel.

Wie nog in zijn ouderlijk huis woont, bespaart dan ook 716 euro per maand in vergelijking met jongeren die alleen wonen, becijferde de hogeschool Thomas More. "De minimaal noodzakelijke uitgaven per maand voor een Vlaamse jongvolwassene die een woning huurt, bedragen 1.344 euro per maand. Als hij daarentegen bij zijn ouders blijft inwonen en daardoor heel wat vaste kosten kan delen, vermindert het budget tot 628 euro", zegt onderzoekster Ilse Cornelis van het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD).

Foto Livios
  

Foto Getty Images
  

Samenwonen als tussenoplossing

Voor wie samen met een vriend(in) of partner iets huurt en de kosten deelt bedragen de maandelijkse kosten minimum 884 euro. Dit neemt het CEBUD als referentiebudget, het inkomen dat nodig is om volwaardig aan de maatschappij deel te nemen. "De werkelijke kosten liggen voor de meeste jongeren hoger. Een van de bepalende factoren voor de uitgaven is het beschikbaar inkomen", zegt Cornelis.

340 euro faire bijdrage voor nestklevers

Hoeveel inwonende jongeren zodra ze een job hebben bijdragen aan hun ouders verschilt van gezin tot gezin. Wie helemaal niets hoeft te betalen kan maandelijks 1.344 euro kosten besparen in vergelijking met wie onder eigen dak woont. In de meeste gezinnen staan inwonende kinderen in voor hun ‘eigen’ kosten die minimum 289 euro bedragen. Denk hierbij aan kleren, vakanties, uitgaan, (openbaar) vervoer … Deze kosten blijven gelijk ongeacht of de jongere alleen of bij zijn ouders woont.

De overige 339 euro aan kosten voor een nestklever houden verband met kost en inwoon (eten, energie, internet …) "Als ouders hun kinderen willen laten bijdragen voor kost en inwoon, dan is zo’n 340 euro een faire bijdrage", meent Cornelis. "Uiteraard op voorwaarde dat de jongere een inkomen heeft dat hem dat toelaat."

Bron: De Tijd


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/bij-je-ouders-wonen-bespaart-je-700-euro-per-maand/