livios logo

Bouwen, huren of kopen? Een overzicht.

Foto Ytong
  

Alvorens je werk maakt van een nieuw dak boven je hoofd, moet je eerst beslissen of je gaat kopen, bouwen of huren. Livios helpt je met deze belangrijke beslissing en zet alle voor- en nadelen op een rijtje.

Huren of eigenaar worden?

Als je niet van plan bent lang op dezelfde plaats te blijven wonen en het moeilijk in te schatten is waar je binnen enkele jaren zal werken en wonen, zal huren waarschijnlijk de interessantste formule blijven. Huren stelt je in staat om snel te reageren op nieuwe ontwikkelingen in je werk- of privé-wereld. Als je wat honkvaster bent, ben je op termijn sowieso beter af als eigenaar. Door de lage rentevoeten van tegenwoordig bedraagt de maandelijkse aflossingslast voor een eigen woning nauwelijks meer dan het huurgeld voor een gelijkwaardige woning.

Groot nadeel van huren is dat het huurgeld nooit zal wegvallen en dat je maandelijks bedrag ook nog zal stijgen. Het geld dat je maandelijks moet betalen voor het afbetalen van je lening zal in tegenstelling tot het huurgeld niet geïndexeerd worden. Als je lening afbetaald is (meestal is dat het geval na 15 of 20 jaar) valt die maandelijkse leningslast weg en krijg je dus meer financiële ademruimte hetgeen geen overbodige luxe is met het oog op je pensioen.

Foto YBH
  

Niet te onderschatten voordeel van kopen of bouwen is het grote fiscale voordeel. Door de nieuwe fiscale wetgeving recupereer je de rente die je moet betalen voor je leenbedrag nagenoeg volledig terug doordat je minder belastingen moet betalen. Nadeel van kopen of bouwen is dat je heel wat kapitaal moet investeren en dus minder zal kunnen sparen. Dit verlies aan rente zou in de meeste gevallen ruimschoots gecompenseerd kunnen worden door de meerwaarde die je kan krijgen als je je woning zou verkopen en door het geld dat je meer kan sparen wanneer je lening afbetaald is. Bouwen en een lening afbetalen is immers ook een vorm van sparen.

Vroeger was het zo dat een woning kopen financieel enkel interessant was wanneer je daar enige tijd bleef wonen. Als je vroeger je woning verkocht om een nieuwe woning te kopen, moest je weer opnieuw registratierechten betalen. Deze bedragen 5 of 10% van het koopbedrag. Een niet te onderschatten som die de voordelen die voortsproten uit het eigenaarschap teniet konden doen. Dat is echter verleden tijd. Enkele jaren geleden voerde de Vlaamse regering de meeneembaarheid van de registratierechten in. Grof geschetst komt het er op neer dat je een groot deel van de registratierechten die je betaald hebt op je eerste woning mag aftrekken van de registratierechten die je moet betalen voor de aankoop van een tweede woning, tenminste als je de eerste woning verkocht hebt om de tweede woning aan te kopen. Hierdoor is het dus niet langer financieel nadelig om al na korte tijd je woning te verkopen om een nieuwe woonst aan te schaffen.

Bouwen of kopen?

Een moeilijke vraag. Veel hangt af van je eigen prioriteiten en van het aanbod op de bouwgronden- en huizenmarkt. Een nieuwbouwwoning heeft het voordeel dat je je woning volledig naar je eigen wensen kan laten bouwen en dat je over het modernste comfort beschikt. Anderzijds vraagt een nieuwbouwwoning door de band een hogere investering dan een koopwoning, hoewel je dat zeker niet mag veralgemenen.

Wie wil bouwen, moet in eerste instantie een geschikte én betaalbare bouwgrond zien te vinden en met prijzen die de pan uitswingen is dat sinds enkele jaren niet evident meer. Vandaag zijn dan ook ongeveer 6 op de 10 projecten verbouwingen. De renovatiemarkt zal de volgende jaren wellicht alleen maar groeien.

Een oud huis kopen heeft natuurlijk zijn charme, al was het maar om de opgeschoten tuin en om de ziel, de historiek die het huis uitstraalt. Bovendien slaagt men er tegenwoordig in om met de hulp van een (interieur)architect oude, vervallen woningen nieuw leven in te blazen en prachtige woonsten te creëren die met een nieuwbouwwoning onmogelijk te evenaren zijn. Renoveren wordt dikwijls onderschat. Vaak stoot je op onvoorziene omstandigheden zodat het hele project meer tijd en geld kost dan je aanvankelijk had gedacht. Een goede voorstudie is daarom onontbeerlijk.

Tegenwoordig werkt men ook voor renovaties regelmatig volgens de sleutel-op-de-deurformule. De (interieur)architect of aannemer bepaalt één globaal bedrag voor de volledige renovatie en daar wordt niet van afgeweken. Aan hem om het budget in het oog te houden en om de nodige (onder)aannemers te contacteren.

Een niet te onderschatten voordeel van de aankoop van een bestaande woning, tenminste als ze meer dan 5 jaar oud is, is het verlaagde BTW-tarief van 6% op de werken die je uitvoert aan je woning.

Meer weten over dit onderwerp? Vraag het boek Verstandig Bouwen en Renoveren aan voor de volledige uitleg. Dit boek is bovendien helemaal gratis voor bouwers en verbouwers!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/bouwen-huren-of-kopen-een-overzicht/