livios logo

Bouwplannen? 4 redenen waarom nieuwbouw nog steeds interessant is

In 2020 werden er in totaal 53.829 bouwvergunningen uitgereikt voor nieuwbouw in België, waarvan 24.483 vergunningen voor ééngezinswoningen en 29.346 voor appartementen. Dat is iets minder dan het jaar voordien toen er nog 56.177 bouwvergunningen werden toegekend. Is bouwen tegenwoordig nog interessant? Volgens de Confederatie Bouw heeft woningbouw nog steeds een aantal troeven. We zetten ze voor jou op een rij.

1. Lage hypotheekrente

De hypotheekrente was nooit eerder zo laag. “De situatie voor wie wil bouwen is ronduit gunstig”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Volgens de barometer van Immotheker bedraagt de vaste rente minder dan 1% voor een lening met een looptijd van 10 jaar en rond de 1,30% voor een looptijd van 20 jaar. Begin 2020 was dit nog 1,6% en drie jaar geleden zo’n 2% voor een lening op 20 jaar tijd. Voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008 bedroeg de rente zelfs nog 5% voor een lening met een looptijd van meer dan tien jaar.”

Opgelet: De voorwaarden om een hypothecaire lening aan te gaan zijn wel strenger dan enkele jaren geleden: je moet meer eigen inbreng hebben omdat de ontleenbare quotiteit strenger is geworden. Hoeveel kan jij lenen voor je woning? Deze tips helpen je op weg.

geld prijs woning spaarvarken spaarpot groen duurzaam

De hypotheekrente was nooit eerder zo laag. “De situatie voor wie wil bouwen is ronduit gunstig.”


© Getty Images  

Slopen

Sinds begin 2021 is er een voordelige regeling voor wie een oude woning sloopt en een nieuwbouwwoning in de plaats zet.


© Getty Images  

2. Gezinsinkomen blijft stijgen

Ook het gemiddelde gezinsinkomen is gestegen. “Dit was misschien niet te verwachten bij het begin van de coronacrisis, maar ook op dit vlak is de situatie niet ongunstig”, zegt de Mûelenaere. “Uit gegevens van het Federaal Planbureau blijkt dat het gezinsinkomen vorig jaar gestegen is met 0,7%.” Dit jaar verwacht men dat het nog eens met zo’n 1% zal toenemen. Hoewel het gemiddelde inkomen gestegen is, geldt dit niet voor iedereen. 23% van de respondenten van de NBB-enquête geeft aan dat ze een lager inkomen hebben dan voor het uitbreken van de crisis.

3. Financiering nieuwbouw is toegankelijker

Nieuwbouw is makkelijker te financieren. “De bouwprijzen zijn in 2020 met zo’n 3% gestegen. Dat is meer dan de inflatie die 1% bedroeg. Maar in combinatie met de lagere rentetarieven en het stijgende gezinsinkomen, is de financiering van nieuwbouw toegankelijker voor een gemiddeld gezin”, legt de Mûelenaere uit. “Door de rentedaling konden de maandelijkse aflossingen met ongeveer 2,6% verlaagd worden en het beschikbaar inkomen van de gezinnen steeg met zo’n 1,7%. In totaal is de terugbetalingscapaciteit van een hypothecaire lening  met 4,3% toegenomen ten opzichte van de bouwkosten.”

4. Verlaagde btw voor sloop en heropbouw

Daarnaast is er sinds begin 2021 een voordelige regeling voor wie een oude woning sloopt en een nieuwbouwwoning in de plaats zet. “Het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw gold vroeger enkel in 32 specifieke steden. Nu geldt dit gunsttarief in het hele land en ook bij aankoop van een nieuwe woning die werd heropgebouwd na sloop”, zegt de Mûelenaere. “Hierdoor kan je overwegen om een bestaande woning aan te kopen waar er geen onaangesneden gronden meer zijn en er een nieuwe woning te bouwen.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/bouwplannen-4-redenen-waarom-nieuwbouw-nog-steeds-interessant-is/