livios logo

Crisis op Spaanse vastgoedmarkt: kopen of niet?

Foto Masa International
  

Foto Active Group Real Estate
  

De Spaanse vastgoedmarkt krijgt rake klappen. Belgen die nog geld in een sok hebben voor een tweede verblijf, zullen dat graag horen. Toch zijn de meningen bij vastgoedmakelaars verdeeld of je nu al een woning in Spanje moet kopen.

Zowel de verkoop van nieuwbouw als die van bestaande huizen en appartementen is zwaar achteruitgegaan, becijferde het Spaanse Instituut voor Statistiek. In januari veranderden er 32.400 bestaande huizen van eigenaar of 35,6% minder dan het jaar voordien. De nieuwbouwmarkt zakte met 14,6% tot 29.400 verkochte woningen.

Verschillende oorzaken

De strengere kredietvoorwaarden, inflatie van de prijzen, het overaanbod en onrechtstreeks ook de Amerikaanse vastgoedcrisis zouden de oorzaken van de malaise zijn. Het overaanbod komt er doordat Spanje het voorbije decennium bijna vier keer zoveel gebouwd heeft als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië samen!

Redelijke prijzen

Dominic Wijnen van Active Group Real Estate uit Turnhout, dat huizen verkoopt in een tiental landen, geeft de raad om nog even te wachten. “Wij merken dat de verkoop moeizamer verloopt. Maar de prijsdalingen kunnen fel variëren van streek tot streek. Ik zou nog twee jaar wachten om een huis te kopen in Spanje."

Guido Beysen van Masa International, dat 1.000 Spaanse panden in de portefeuille heeft, adviseert dan weer om nu te kopen. "Nu kan je kopen aan een redelijke prijs. Tot enkele maanden geleden stelden veel Spanjaarden een huis van bijvoorbeeld 200.000 euro te koop aan 300.000 euro. Er waren gekken genoeg die dat eraan wilden geven. Nu hertelt de markt zich en gebeurt dat niet meer. De prijzen zijn niet te laag, maar heel reël. Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar verwacht geen felle daling meer van de prijzen."
"Er is overigens nog altijd een tekort aan woningen," verrast Beysen verder. "En dan in de steden waar vooral Spanjaarden wonen. De mindere verkoop is nu een gevolg van de veel te hoge interesten voor de Spanjaarden en ook het feit dat de Engelsen, de grootste groep buitenlandse kopers, steeds meer ponden voor euro's betalen. De kleine fractie die de buitenlanders op de markt vormen, zal nog altijd blijven kopen. Zeker de Belgen voor wie Spanje nog altijd een geliefd vakantieland is om te overwinteren. Wij hebben tenminste geen last van een terugval."

Wijnen en Beysen zijn het wel eens over wat Belgen met verkoopplannen in Spanje moeten doen. "Zij zitten met een probleem. Wie tijd en geld heeft, stelt zijn verkoop best enkele jaren uit.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/crisis-op-spaanse-vastgoedmarkt-kopen-of-niet/