livios logo

De jeugd van tegenwoordig… woont het liefst zoals zijn ouders

Huisje, tuintje, beestje? Het blijft de ultieme droom: volgens het trendrapport van Blavier verkiest bijna twee op drie van de ondervraagde jongeren een eigen huis mét tuin. En dan liefst een instapklare woning die lijkt op het ouderlijk huis. Een kostelijk grapje. Het gevolg? Jonge mensen blijven steeds vaker en langer bij hun ouders wonen om te sparen: wel tot ze bijna dertig zijn. Een woning kopen en renoveren? Dat idee schrikt jongeren af. Maar ook onze oudere landgenoten zijn er niet zo tuk op.

Instapklare woningen het populairst

 huis sleutel-op-de-deur nieuwbouw woning zwembad

Bijna twee op drie van de jongeren verkiest een eigen huis mét tuin.

Foto Blavier
  

Concrete bouwplannen? Bij jongeren is een instapklare woning het populairst: de helft wil dit jaar een instapklare woning of appartement kopen. Maar 38% renoveert liefst een bestaande woning. Een nieuwbouwwoning kan nog 19% van de jongeren verleiden. Hun voorkeur gaat bovendien duidelijk naar een huis: 70% verkiest een huis met tuin, 11% woont liever in een appartement. Deze trends zetten zich door bij de andere leeftijdsgroepen. De verschillen zijn wel minder groot.

Renoveren? Te veel tralala

woning sleutel-op-de-deur nieuwbouw modern

Jongeren betalen liever 50.000 tot 200.000 euro meer voor een instapklare woning dan voor een te renoveren huis.

Foto Blavier
  

De toekomst van de woningmarkt? Renoveren en compact wonen in een dorpskern of stad. Helaas zien jongeren dit niet zitten: ze betalen liever 50.000 tot 200.000 euro meer voor een instapklare woning dan voor een te renoveren huis. Dat bespaart hen een energiezuinige renovatie en alle bijkomende kosten. 70% wacht zelfs liever met kopen tot een afgewerkte woning binnen het budget past. De helft heeft bovendien gewoon geen zin om te renoveren. 41% doet liever iets anders met zijn tijd of vindt zichzelf te onhandig.

Meer uitstel, meer impact

En de economische situatie? Die deed het vertrouwen van Belgische kopers en (ver)bouwers dalen. 21% stelt zijn project uit, 7% annuleert het zelfs: een stijging van respectievelijk 8% en 3% ten opzichte van vorig jaar. Ongeveer evenveel landgenoten als in 2017 spreiden hun project over een langere periode. Het aantal Belgen dat door de economische onrust geen impact voelt op hun project? Dat daalde van 47% naar 37%. Het lagere vertrouwen beïnvloedt dus duidelijk je bouw- en koopplannen. Wat het vertrouwen kan herstellen? Duidelijke en transparante informatie over premies en fiscale gunstmaatregelen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/de-jeugd-van-tegenwoordig-woont-het-liefst-zoals-zijn-ouders/