livios logo

Heel wat meer woningen verkocht in 2015

Voor het zevende jaar op rij steeg het aantal woningverkopen in ons land. Ondanks de onheilspellende berichten na het kortwieken van de Vlaamse woonbonus. Dat blijkt uit de Notarisbarometer.

De stijging is vooral te danken aan onze zuiderburen. In Wallonië vonden maar liefst 10,3 % meer verkopen plaats van huizen en appartementen.

Foto Dewaele Woningbouw
  

De aanhoudende lage rentes op woonleningen spelen zeker nog een grote rol.


  

In totaal zwengelde in 2015 het aantal vastgoedtransacties aan met 6,4 % in vergelijking met het jaar voordien. 

Dankzij Wallonië

De stijging is vooral te danken aan onze zuiderburen. In Wallonië vonden maar liefst 10,3 % meer verkopen plaats van huizen en appartementen, met Luik als exponent. Maar ook in Vlaanderen (+ 4,7 %) en in Brussel (4,8 %) liepen de zaken duidelijk goed.

Bij de woningprijzen weinig nieuws onder de zon. Een huis was vorig jaar bij verkoop bijna 235.000 euro waard, een status quo. De gemiddelde prijs van een appartement overschreed lichtjes de grens van 200.000 euro (+ 1,9 %).

Verschillende redenen

Hoewel velen vreesden voor een terugval van de vastgoedmarkt na de piek eind 2014, bleven de zaakjes goed draaien. En dat heeft verschillende mogelijke verklaringen.

De aanhoudende lage rentes op woonleningen spelen zeker nog een grote rol, klinkt het in een persbericht via notaris Bart Van Opstal. "Ook zijn mensen van middelbare leeftijd op zoek naar een rendabele investering." Ten slotte zien de notarissen ook een verklaring in de steeds verouderende maatschappij. Ouderen lijken sneller de stap van een woning naar een appartement, serviceflat of kangoeroewoning te zetten.

Herfinancieringen stilgevallen

En de rush op herfinancieringen van de woonkredieten? Die is intussen stilgevallen.

"Vandaag bereiken we een verzadigingsniveau. We kunnen veronderstellen dat alle huishoudens die op een herfinanciering uit waren, dit gedaan hebben na de forse verlaging van de rentevoeten in 2014", besluit Van Opstal.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/heel-wat-meer-woningen-verkocht-in-2015/