livios logo

Hoe gelukkig ben jij in je woning? Doe de test

Ben je niet 100 % tevreden met je woning? Weet dan dat je hier niet alleen in staat. Bijna een op de vijf Vlamingen is zelfs helemaal niet gelukkig met zijn woning. Bij onze Franstalige landgenoten is dat zelfs een kwart. De resultaten komen uit een enquête van Reynaers Aluminium in aanloop naar Batibouw.

Wat de stoorzenders binnen betreft, klagen de meeste ondervraagden over de binnenafwerking en de geluidsisolatie. Daarna volgt isolatie tegen weer en wind.

Foto Saint-Gobain Building Glass
  

In de 'perfecte' woning staan een optimalere energie-efficiëntie, een betere afwerking en comfort het hoogst op het wenslijstje.


  

Overlast grote boosdoener

Wat zijn de grootste obstakels voor bewoners als het op omgeving en locatie aankomt? Een korte top vijf:

  1. Geluidsoverlast (34 %)
  2. Slechte luchtkwaliteit (28 %)
  3. Verkeersonveilige buurt (26 %)
  4. Gebrek aan privacy (26 %) 
  5. Lastige buren (25 %)

Daar komt ook nog een gebrekkige aansluiting met het openbaar vervoer bij. Wat de stoorzenders binnen betreft, klagen de meeste ondervraagden over de binnenafwerking en de geluidsisolatie. Daarna volgen isolatie tegen weer en wind, domotica en ten slotte de algemene toestand van de woning. 

Open bebouwing blijft grote droom

Als de ondervraagden carte blanche zouden krijgen, in welke woning zouden ze zich dan het meest gelukkig voelen? Hieruit blijkt dat de keuze bij twee op de drie toch nog altijd op een open bebouwing valt. Een op de vijf gaat voor een appartement, en slechts een op de tien voor een rijwoning. 

In die 'perfecte' woning staan ten slotte een optimalere energie-efficiëntie, een betere afwerking en comfort het hoogst op het wenslijstje. De bouwstijl zou geen grote impact hebben op het geluksgevoel.

Kan het bij jou ook beter? Of ben je helemaal gelukkig in je woning? Doe zelf de test!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/hoe-gelukkig-ben-jij-in-je-woning-doe-de-test/