livios logo

Indrukwekkende gerenoveerde herenwoning: een stukje privacy in de stad

Op zondag 5 mei 2019 zetten een zeventigtal renovatieprojecten hun deuren open naar aanleiding van De Renovatiedag, een initiatief van NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen) en het magazine Ik ga Bouwen. Hét moment bij uitstek om een kijkje te nemen in een gerenoveerde woning en met de architecten of bouwheren te spreken. Wij spraken alvast met de twee straffe architecten van MADAM architectuur en werpen een blik achter de gerenoveerde gevel van deze herenwoning in Halle.

In 2017 kochten de bewoners van deze herenwoning in Halle het aangrenzende pand, een voormalig café, om dienst te doen als bureauruimte. Ze schakelden het Brusselse architectenbureau MADAM architectuur in voor een grondige renovatie. Het resultaat? Een opvallende herenwoning met bureauruimte, inclusief een stukje privacy in de stad!

Uitbouw in houtskelet

De bewoners wilden hun voormalige woning uitbreiden en verbinden met het aangrenzende pand. “Hierbij was het belangrijk dat er nog een open koertje bleef en dat ze de twee panden later terug kunnen splitsen indien nodig”, vertellen architect Door Smits en Marit Meganck van MADAM architectuur.

renovatiedag 2019 Halle renovatie rijwoning

De gevel van het pand met de bureauruimte werd geïsoleerd en bekleed met groene tegels.


© Tim Van de Velde  

renovatiedag 2019 Halle renovatie rijwoning

In de uitbouw bevindt zich de keuken, de meest centrale plek van de woning.


© Tim Van de Velde  

renovatiedag 2019 Halle renovatie rijwoning

De bureauruimte bestaat uit een gelijkvloerse ruimte met daarboven twee plateaus, verbonden door een trap.


© Tim Van de Velde  

Maximale lichtinval

De nieuwe uitbouw in houtskeletbouw maakt niet alleen een link tussen de twee panden, maar ook met de garage achteraan. “We wilden naast een aangename uitbouw ook een kwalitatieve buitenruimte creëren. Daarom kozen we voor een langgerekte schuine uitbouw tegen de gemene muur in plaats van een klassieke uitbouw achter de woning”, vertellen Door en Marit. “Dit was een bewuste keuze. De binnenkoer zorgt nu voor maximale lichtinval in de woning.”

Binnen = buiten

De uitbouw bestaat uit grote glaspartijen, die je volledig kan openschuiven. “De koer en uitbouw werken als één ruimte. Als je de ramen openschuift, wordt binnen buiten en omgekeerd”, leggen Door en Marit uit. “Bovendien is er een minimale inkijk op de koer vanuit de omliggende gebouwen. Ook de bewoners zelf kijken niet uit op de omliggende gebouwen, maar op een groene wand op de koer.”

Niveauverschillen

In de uitbouw bevindt zich de keuken, de meest centrale plek van de woning. “We hebben daarom voor een cirkelvormig keukeneiland gekozen, zodat je er gemakkelijk met veel vrienden en familie kan rondhangen.” De architecten hebben hier ook een zit- en speelplek voorzien. “Aangezien er een niveauverschil was van 1,3 meter tussen de leefruimte in de bestaande woning en de garage hebben we in de uitbouw met twee niveauverschillen gewerkt. De keuken op het ene niveau en de zit- en speelplek 45 cm hoger. Als je de ramen open zet, vormt het hoogste niveau een zitbank op de binnenkoer.”

renovatiedag 2019 Halle renovatie rijwoning

De uitbouw bestaat uit grote glaspartijen, die je volledig kan openschuiven.


© Tim Van de Velde  

renovatiedag 2019 Halle renovatie rijwoning

Als je de ramen open zet, vormt het hoogste niveau een zitbank op de binnenkoer


© Tim Van de Velde  

Polyvalente bureauruimte

De bewoners van het pand wilden ook een mooie gevel in het straatbeeld. “De gevel van het pand met de bureauruimte werd geïsoleerd en bekleed met groene tegels. Die zijn in harmonie met de aanpalende woning en de woningen in de buurt”, aldus de architecten. “De bureauruimte bestaat uit een gelijkvloerse ruimte met daarboven twee open plateaus. Die zijn verbonden door een royale trap in een vide die veel licht tot op het gelijkvloers laat binnenkomen. Je hebt op de eerste verdieping ook toegang tot een terras bovenop de uitbouw van de woning. De bureauruimtes hebben we bewust polyvalent gehouden.”

Een puzzel die past

De grootste uitdaging voor MADAM architecten? “Het ontwerp. We wilden een puzzel die perfect past. Ook alle doordachte schuine, parallelle lijnen uitzetten op de werf was een uitdaging”, aldus Door en Marit.

Tip: wil je zelf deze gerenoveerde herenwoning bezichtigen? Schrijf je hier in voor De Renovatiedag!

De Renovatiedag in het kort

  • Wat: De Renovatiedag
  • Wanneer: zondag 5 mei van 13 tot 18 uur
  • Waar: verspreid in Vlaanderen (hier vind je het overzicht)
  • Hoe: bezoek is gratis, maar online registratie is verplicht
  • Meer weten 

 

Lees ook de (ver)bouwtips van Door en Marit van MADAM architectuur.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/indrukwekkende-gerenoveerde-herenwoning-een-stukje-privacy-in-de-stad/