livios logo

Jonge gezinnen vinden stad (weer) hip

Jonge gezinnen hebben hun weg naar de stad weer gevonden. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Freya van den Bossche. Sommige steden vallen echter wat minder in de smaak.

Twintigers en dertigers

Onder meer Antwerpen scoort goed bij jonge gezinnen.


  

Tussen 2000 en 2012 vestigden 24.686 jongvolwassene zich in een Vlaamse centrumstad. Vooral Antwerpen (14.000), Gent (7.000), Leuven (3.374) en Mechelen (1.388) vallen in de smaak. Bij jonge gezinnen (30-39 jaar en 0-9 jaar ligt die aangroei met 25.868 zelfs nog hoger.

Studenten blijven plakken

Steeds meer jongeren studeren verder. Het aantal dat blijft plakken in hun studentenstad, stijgt dan ook.

Foto Assuralia
  

In de Vlaamse kranten gaan verschillende experts op zoek naar de populariteit van de stad. Zo zien veel een verklaring in plakkenblijvers: studenten die na hun studies blijven plakken. "Vijftig jaar geleden volgde amper 10 % hogere studies, vandaag is dat ruim 55 %, merkt demograaf Patrick Deboosere van de VUB op in De Standaard. Maar, zo merkt De Morgen op, lang niet alle steden slagen erin om die jonge gezinnen te houden.

Schaarsere en kleinere bouwgronden

Verder wijzen ze ook naar de schaarsere en kleinere bouwgronden, waardoor de overstap naar de stad niet meer zo groot is. "Ook buiten de steden worden appartementen gebouwd", aldus stadsgeograaf Maarten Loopmans in De Morgen. "Dan kiezen mensen uiteindelijk makkelijker voor een appartement in de stad, dan voor ééntje in de rand."

Buitenlandse migratie

Loopmans stipt ook de factor buitenlandse migratie aan. "Wie naar het buitenland verhuist, doet dat doorgaans ergens als hij tussen de 20 en 35 jaar is. Dat zijn ook mensen die kinderen krijgen. Het is niet toevallig dat die mensen voor Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen kiezen. Dat zijn de steden die het meest internationaliseren."

Niet alle steden scoren even goed. Integendeel. Brugge (-8 %) en Genk (-7 %) zagen heel wat jongeren vertrekken.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/jonge-gezinnen-vinden-stad-weer-hip/