livios logo

Klaar voor een driedubbele dosis woonnieuws?

Heel wat beweging in het Vlaamse woonlandschap: dankzij het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet is een brand- en waterschadeverzekering vanaf 2019 verplicht voor jou als huurder én je verhuurder. Ook vormen de vroegere verbeteringspremie en renovatiepremie een nieuwe, ééngemaakte renovatiepremie. En Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans ontvangt steeds minder aanvragen voor de Verzekering Gewaarborgd Wonen.

Verplichte brandverzekering voor huurder én verhuurder

Huur je een woning of appartement? Vanaf 2019 sluiten jij én je verhuurder verplicht een brandverzekering af.

Foto Build Your Home
  

Huur of verhuur je een woning? Dan verandert er voor jou in 2019 heel wat: het nieuwe Vlaamse huurdecreet gaat van kracht. Zo mag je verhuurder een waarborg van drie maanden huur vragen en kan je als huurder een huurovereenkomst van korte duur vroegtijdig opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden. Gaat je huurcontract in na 1 januari 2019? Dan zijn zowel jij als je verhuurder verplicht een brand- en waterschadeverzekering af te sluiten. Zo zijn jullie allebei ingedekt: kosten door brandschade kunnen hoog oplopen.

Meer weten over het Vlaams Woninghuurdecreet? Lees hier wat er voor jou verandert

Een(voudig)gemaakte renovatiepremie

Vanaf februari smelt de verbeteringspremie samen met de renovatiepremie.

Foto Belisol ramen en deuren
  

Ga jij renoveren? Dan krijg je vanaf nu meer duidelijkheid over je renovatiepremie: vanaf februari smelt de verbeteringspremie samen met de renovatiepremie. De nieuwe eengemaakte premie is afhankelijk van je gezinsinkomen: ze bedraagt ofwel 20 ofwel 30% van de kostprijs van de werken. Is je woning meer dan 30 jaar oud? Aarzel niet en vraag je renovatiepremie aan. De bestaande verbeteringspremie kan je nog aanvragen tot 31 mei 2019. De aanpassingspremie blijft voorlopig apart bestaan.

Heb jij recht op de nieuwe renovatiepremie? Hier ontdek je de voorwaarden

Aantal aanvragen Verzekering Gewaarborgd Wonen blijft dalen

Koop of (ver)bouw je een woning? Dan kan je bij het afsluiten van je hypothecaire lening via de Vlaamse overheid een gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen aanvragen. Die beschermt je tegen inkomensverlies of onvrijwillige werkloosheid. Volgens BIV dienen leners steeds minder aanvragen in: in 2018 nog 10.376, bijna 6.000 minder dan in 2014. Ook het bedrag aan uitgekeerde premies daalde in die periode fors: van 13.522.705 euro tot 8.133.029 euro. Een mogelijk verklaring? Dankzij de niet-geïndexeerde maximale verkoopwaarde voldoen minder leners aan de nodige voorwaarden.

Op zoek naar een lening? Hier lees je alles over de verzekering gewaarborgd wonen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/klaar-voor-een-driedubbele-dosis-woonnieuws/