livios logo

Klaar voor een verse lading bouwnieuws?

Belangrijk als je renoveert: laat de werken niet aanslepen. Volgens De Standaard kan je anders een brief van de fiscus verwachten. Sinds vorige maand meet je zelf de luchtkwaliteit in je straat. Of toch niet? Het Laatste Nieuws schrijft dat de BelAir-app foute resultaten aangeeft. Heb je zonnepanelen? Dan ben je volgens De Tijd tóch gebaat bij een digitale meter: verbruik je opgewekte energie gewoon zelf.

Belastingvriendelijk renoveren? Haast en spoed… zijn in dit geval goed

Belastingvriendelijk verbouwen? Maak van je nieuwe woning binnen de twee jaar je hoofdverblijfplaats.

Foto Verelst Woningbouw en Renovatie
© Joren De Weerdt  

Renoveer je een woning? Dan heb je recht op een belastingkorting. De voorwaarde: je maakt er binnen de twee jaar je hoofdverblijfplaats van. Vlot je renovatie niet? Dan kan je een aanslagbrief van de Vlaamse Belastingdienst verwachten. In juni 2018 veranderde de wet: de registratierechten van je gezinswoning daalden tot 7%. De domicilieverplichting na twee jaar wijzigde niet: opletten geblazen! Ga je voor een volledige energetische renovatie? Dan heb je vijf jaar de tijd om in te trekken. Bovendien waarschuwt de Vlaamse Belastingdienst je nu drie maanden voordat je recht op een belastingkorting verstrijkt. Zo kan je tijdig ingrijpen.

Ga jij renoveren? Volg dit stappenplan voor een succesvol verbouwtraject

De luchtkwaliteit in je straat? Die meet je zelf (verkeerd)

Volgens de VREG betaalt 60% van de zonnepaneleneigenaars met een digitale dag- en nachtmeter minder dan het prosumententarief.

Foto Groep Huyzentruyt nv
  

Benieuwd naar de luchtkwaliteit in jouw straat? Sinds januari meet je het zelf met de BelAir-app van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Opvallend: volgens Het Laatste Nieuws klopt je meting niet. Zelfs naast een autostrade geeft de app zuivere lucht aan. De reden? De app baseert zich vaak op meetstations van tien tot vijftien kilometer verderop. Volgens VMM beschouw je de gegevens best als een voorspelling van de luchtkwaliteit: een beetje zoals het weerbericht. De organisatie meldt bovendien dat de luchtkwaliteit op twintig jaar tijd sterk vooruitging.

Heb je zonnepanelen? Gebruik de digitale meter en verbruik je opgewekte energie

Digitale elektriciteitsmeter of niet? De kans is groot dat je mét digitale meter minder betaalt. Tenminste, als je je opgewekte energie zelf verbruikt. Volgens de Vlaamse energieregulator VREG betaalt 60% van de zonnepaneleneigenaars met een digitale dag- en nachtmeter minder dan het prosumententarief. Waar dat aan ligt? De hoeveelheid opgewekte energie die je zelf verbruikt én hoe snel je dat doet. Bovendien hoeft het niet veel te zijn: 25 tot 30% van je eigen stroom is vaak genoeg. Hoe je zoveel verbruikt? Gebruik overdag je was- en vaatwasmachine en stel de timer van je warmwaterboiler bij. Of koop een elektrische auto. Bereid te investeren? Dan zit je goed met een thuisbatterij.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/klaar-voor-een-verse-lading-bouwnieuws/