livios logo

"Kopen in plaats van te huren? Meteen!"

Herinner je je deze energetische renovatie nog? Een afgeleefde woning kreeg een upgrade tot bijna-energieneutraal. En twee nieuwe bewoners: Bert en Inge. Zij vertellen één jaar na de verhuis hoe het is om in een gerenoveerde energiezuinige woning te leven.

Van oud tochtgat...

Foto Start2Renovate
  

... naar een moderne energiezuinige woning.

Foto Start2Renovate
  

Bert en Inge: "De energiefactuur is laag. De woonkwaliteit is top: praktisch, esthetisch en veel licht."

Foto Start2Renovate
  

In 2013 gingen Saint-Gobain, Daikin, Velux, Sigma en Reynaers de uitdaging aan. Hoe maak je van een energetische flop een comfortabele bijna-nulenergiewoning? Het dak, de muren en de vloer werden stevig ingepakt. Daarna was het de beurt aan de technieken. Het resultaat? De woning ging van E546 naar E23. Van K285 naar K33.

Maar een woning is natuurlijk meer dan energetisch cijfermateriaal. Hoe is het om in zo'n huis te wonen? Bert en Inge maken de balans op.

Lage energiefactuur

"In de eerste plaats voel je de gevolgen van energiezuinig renoveren in je portemonnee", vat Bert het gesprek aan. "Onze woning is zodanig goed geïsoleerd dat het energieverbruik voor verwarming zéér sterk is gereduceerd. Het verbruik voor verwarming en voor het warm water, wordt volledig ingevuld met een warmtepomp en pv-panelen. We betalen enkel voor het verbruik van elektrische apparaten en verlichting", vertelt Bert. "Buiten is het 12°C, binnen 23°C. En dat is dag in dag uit zo, dankzij de goede isolatie en luchtdichting. We moeten enkel in december en januari verwarmen."

Hoog wooncomfort

Inge: "Ook de woonkwaliteit is top: praktisch, esthetisch en veel licht. Het is een heel mooi huis geworden. Mensen denken vaak dat het een nieuwbouw is. Ik hou enorm van de zwarte bakstenen in combinatie met die strakke, witte inrichting. En van de lichtinval. Want zowel op de verdieping als hier beneden hebben we mooie, grote raampartijen."

Veel doen met weinig ruimte

"De woning is niet zo groot, maar wel ontzettend goed ingedeeld. Met die kast die living en keuken scheidt. En boven zijn er dan – naast een berging, een ruimte voor de warmtepomp, een badkamer en een dressing –  drie grote slaapkamers: twee op de eerste verdieping en één op zolder. De zolderkamer en een van de kamers op de verdieping gebruiken we als hobbykamers."

Slimme ventilatie

Voor het luchtcomfort zorgt het ventilatiesysteem. "De ramen openen kan, maar hoeft niet. Het systeem zorgt voor een continue luchtverversing door verse lucht toe te voeren en vervuilde lucht af te voeren. Het gaat hier trouwens om een slim systeem dat weet wanneer het meer of minder moet werken. Stijgt het vochtgehalte in de badkamer, dan gaat de afzuiging in die ruimte naar een hoger niveau. Hetzelfde geldt in de keuken. Onze dampkap is niet zo groot, maar zelfs als we frietjes bakken, blijft die geur geen dagen hangen."

Bert en Inge zijn overtuigd...

"Ik zou echt graag kunnen zeggen dat dit ons huis voor de rest van ons leven is", besluit Bert. "Mochten we dit ooit kunnen kopen, in plaats van het te huren, zijn we meteen kandidaat. Maar mocht dat niet lukken, dan gaan we zeker en vast ook energiezuinig en multicomfortabel renoveren zoals hier is gebeurd."

... jij ook?

Wil je ook snoeien in je energiefactuur en tegelijk je wooncomfort verhogen? Een driehoek toont je de weg. De eerste stap is sowieso een geïsoleerd dak. Ook een modern verwarmingssysteem speelt een grote rol. Is jouw verwarming nog up-to-date?

Bron: Start2Renovate


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/kopen-in-plaats-van-te-huren-meteen/