livios logo

Limburg flikt het: strijd tegen burenruzies loont

Limburg is de beste leerling van Vlaanderen in het oplossen van burentwisten. En dat dankzij een simpel hulpmiddel: de dialoog. 

Geluidsoverlast en beplanting zijn de grootste oorzaken van burenruzies.


  

Er is wel één grote voorwaarde voor bemiddeling: beide partijen moeten bereid zijn om de dialoog aan te gaan. Zo niet is er geen beginnen aan, klinkt het.


  

Vrijwilligers als buffer

De te luide televisie van de buren, het voortdurende geblaf van hun hond of hun woekerende beplanting die jouw zijde van de haag ontsiert. Het zijn maar enkele van de grote ergernissen die in heel wat gevallen uitmonden in flagrante burenruzies. 

In heel Vlaanderen staken vorig jaar iets meer dan 1.000 dossiers rond burenconflicten de kop op. Dat is zo’n 20 % meer dan het jaar voordien, lezen we in Het Belang van Limburg. In Limburg bleef het aantal geopende dossiers constant (om en bij de 390). Die status quo hebben ze naar eigen zeggen te danken aan hun specifieke aanpak rond burenbemiddeling.

Concreet: in heel Limburg zijn 38 officiële bemiddelaars aan het werk. Dankzij een officiële opleiding aan de politieschool PLOT mogen deze vrijwilligers (ze krijgen enkel een onkostenvergoeding) proberen om ruziënde buren te verzoenen.

Slaagkans van 70 tot 95 %

De oplossing is volgens de bemiddelaars dan ook simpel: alles uitpraten. Maar je moet je trots opzij kunnen zetten. En dat lukt uiteraard niet altijd. Een bemiddelaar schuift die gêne of koppigheid aan de kant. En dat loont. “70 % van de conflicten geraakt opgelost na bemiddeling”, zegt Sarah Daems, die buurtbemiddelingen coördineert in de politiezone Sint-Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom. “Als we de mensen zelf rond de tafel krijgen, is dat zelfs 95 %.”

Er is wel één grote voorwaarde: beide partijen moeten bereid zijn om de dialoog aan te gaan. Zo niet is er geen beginnen aan, klinkt het.

Limburg beste leerling

In totaal hebben 25 van de 44 Limburgse gemeenten een burenbemiddelaar. Dat is 57 %. Een schril contrast met de 13 % in de rest van de Vlaamse gemeenten.

Misschien ben je zelf ook wel een geboren probleemoplosser? De laatste afgestudeerden in Limburg waren drie studenten en een gepensioneerde vrouw. Je kan nagaan via de website van je provincie of gemeente of er zich opleidingen in jouw buurt bevinden. Een blanco strafblad is wel een must.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/limburg-flikt-het-strijd-tegen-burenruzies-loont/