livios logo

Magda? Tijdelijk in mijn garage wonen?

Foto Livios
  

Foto Livios
  

Iedereen heeft het ongetwijfeld al gezien: een garage achteraan op een bouwperceeltje, waarvan de poort is vervangen door een deur met een grote raampartij en binnenin volledig omgetoverd tot leefruimte. Sommige bouwers zien deze tijdelijke toevlucht tot hun garage als een ideale manier om nog wat extra (huur)centen te sparen, voordat ze aan het grote werk beginnen. Maar mag dat wel, zo tijdelijk in een garage wonen?

Volgens een woordvoerder bij de administratie ROHM is het in principe niet toegelaten om in een garage te wonen. Maar in de praktijk wordt het wel toegepast en zolang het om een tijdelijke situatie gaat, zullen de gemeente of de administratie ROHM ook niet snel optreden tegen deze inbreuk. Het wonen in een garage is niet toegelaten omdat het hier dan om een bestemmingswijziging gaat. De garage krijgt immers een woonfunctie, terwijl ze normaliter niet geschikt is om in te wonen. Er zullen dus in veel gevallen een keuken, een douche en scheidingswanden geplaatst worden. Deze elementen worden bovendien niet aangebracht op het plan. Daarom kan het niet toegelaten worden dat een gebouw dat op de plannen als garage ingetekend staat in een woonfunctie gebruikt wordt.

Ook het kadaster en de BTW-diensten hebben geen moeilijkheden met het wonen in een garage. Het kadaster zal in eerste instantie alleen een KI toekennen voor de garage. Je krijgt in dit geval een voorlopige inkomenscode (2K). Die code wordt pas opgeheven na de definitieve afwerking van de woning. Dit heeft wel tot gevolg dat je jaarlijks aangeschreven of bezocht zal worden door de diensten van het kadaster om na te gaan hoever het staat met de afwerking van de woning. Tijdens zo’n controle wordt dan nagegaan hoever de afwerking is gevorderd en welke delen van de woning in gebruik zijn genomen. In functie hiervan kan het KI worden herzien. Wanneer de woning is afgewerkt, is het ook mogelijk dat er een herschatting komt voor de garage.

De BTW-aangifte kan je ook rustig laten liggen totdat de woning volledig is afgewerkt. Zolang de woning geen definitief KI kreeg toegewezen, zullen de BTW-diensten weinig ondernemen. Hooguit een controle op het zwartwerk.

Conclusie: Da mag nie, maar wanneer het wonen in de garage een tijdelijk karakter heeft en er niemand moeilijk over doet, zijn de gemeente en de administratie ROHM vaak geneigd om dit te gedogen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/magda-tijdelijk-in-mijn-garage-wonen/