livios logo

"Mannen blijven langer bij de ouders wonen"

We blijven almaar langer bij onze ouders wonen. Dat lezen we in De Tijd en Het Nieuwsblad. Die conclusie komt er na een grondige analyse van het Rijksregister door Edith Lodewijckx van de Studiedienst van de Vlaamse regering. 

Geen problemen met zelfstandigheid

Eens de dertig gepasseerd, woont nog maar 4 % in bij de ouders. Ook daar zijn het een pak meer mannen dan vrouwen.


  

Onder 34.000 Vlaamse daken wonen zelfs drie generaties. Daar wonen bijvoorbeeld het kind en kleinkind(eren).

Foto Livios
  

Vorig jaar woonden, in 500.000 Vlaamse huishoudens, volwassenen van verschillende generaties samen onder hetzelfde dak. “Dat cijfer steeg de laatste twintig jaar sterk”, merkt socioloog Dirk Luyten op. Hij is één van de auteurs van het boek 'Zoals het klokje thuis tikt', waarin alle resultaten te lezen zullen zijn. 

Bij die volwassenen gaat het vooral over personen die gewoon blijven plakken of die terugkeren naar de ouders na een stukgelopen relatie of jobavontuur. Toch remt hen dat niet in hun zelfstandige ontwikkeling eens ze het huis uit zijn, concluderen de onderzoekers.

Vrouwen sneller het huis uit

Een op de vier Vlaamse volwassenen tussen de 25 en 29 jaar denkt er nog niet aan om een eigen stekje te zoeken. De meesten onder hen wonen volgens het onderzoek in Limburg, de Kempen en Vlaams-Brabant. Bij West-Vlamingen is dat aantal kleiner. En de mannen zijn in de meerderheid.

Onder de jongeren tussen 18 en 24 jaar wonen meer dan 420.000 Vlamingen thuis. Velen studeren natuurlijk nog op dat moment. Eens de dertig gepasseerd, woont nog maar 4 % in bij de ouders. Op oudere leeftijd zijn de mannen zelfs nog sterker vertegenwoordigd.

Nog een aantal opvallende cijfers

  • In de helft van de eenoudergezinnen woont een alleenstaande ouder nog met volwassen kinderen. Van de 164.000 Vlaamse volwassenen in een eenoudergezin, leven er 130.000 bij de moeder.
  • Ouders die terug bij hun kinderen gaan inwonen op oudere leeftijd, komen maar weinig voor. In totaal verblijven 29.000 bejaarde ouders zo bij een van hun kinderen. In 6 op de 10 gevallen vangt een dochter hen op.
  • Onder 34.000 Vlaamse daken wonen zelfs drie generaties. Daar wonen bijvoorbeeld ook het kind en kleinkind(eren).

“Meer aandacht voor andere samenwoonvormen”

De auteurs van het boek benadrukken nog dat het huidige woonbeleid mee moet met de tijd. Zij willen meer aandacht zien voor de nieuwe vormen van samenhuizen. “Ouderen langer in een thuissituatie houden, wordt ontmoedigd, want de regels van ruimtelijke ordening laten bijvoorbeeld niet toe een woning te splitsen als dat nodig blijkt. Of het inwonen bij een kind dat mantelzorg wil bieden, leidt tot verlies van zorg- en inkomensrechten.”

“De sterke link tussen samenwonen en sociale rechten moet worden herzien”, besluiten de auteurs.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/mannen-blijven-langer-bij-de-ouders-wonen/