livios logo

"Ons ideaalbeeld wonen is gedateerd"

"Het ideaalbeeld van een vrijstaande woning, op een mooie lap grond, met een slaapkamer voor elk kind en met zicht op een natuurgebied, is gedateerd." Dat is de conclusie van de doctoraatsthesis van architect Marijn van de Weijer.

De alleenstaande woning behoort volgens Van de Weijer definitief tot het verleden.

Foto

Botsen tegen de grenzen

In die thesis evalueert Van de Weijer de ruimtelijke ordening in Vlaanderen. "De Vlaming bouwt veel te groot", vertelt hij in Het Belang van Limburg. "De oude verkavelingswoning is te groot voor de nieuwe kleinere gezinnen. Het Vlaams verkavelingsmodel botst tegen de grenzen aan."

De oplossing(en)?

Voor jou als Livios-lezers natuurlijk niets nieuws onder de zon. In het artikel "We slepen een gigantische erfenis mee" stelden architecten Edith Wouters en Paul Vandenbusscheonze onze manier van bouwen en wonen hardop in vraag. Ook Nicole Wuyts van cellenbetonfabrikant Xella pleitte eerder al om "Het idee van de klassieke woning en bouwproject los te laten". In "Minder ruimte, meer woonkwaliteit" hield Federico Bisschop een pleidooi voor cohousing, een alternatieve vorm van wonen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/ons-ideaalbeeld-wonen-is-gedateerd/