livios logo

Slaat Brusselse trend over naar rest van België ?

In Brussel is de evolutie duidelijk zichtbaar : het aantal woningeigenaars neemt er drastisch af. Een trend die mogelijk ook kan overwaaien naar de rest van het land. Het is vastgoedgroep Trevi die met de cijfers naar buiten komt.

Het aantal eigenaars die ook daadwerkelijk in hun pand wonen, is teruggevallen tot 42 % in de hoofdstad.


  

Het aantal eigenaars die ook daadwerkelijk in hun pand wonen, is teruggevallen tot 42 % in de hoofdstad. Vijftien jaar geleden was dat nog 60 %. Een trend die ze bij Trevi ook voor heel het land verwachten. Tegen 2020 gokken ze op een daling van 72 naar 65 %.

Oorzaak één: de prijzen

Eerste grote verklaring is de prijs van onroerende goederen. Die klimt sneller dan de lonen van potentiële kopers. Tel daar nog eens de strengere voorwaarden bij voor het verkrijgen van een woonlening, en je hebt snel een oorzaak gevonden voor de cijfers. Vooral jongeren lijken hierdoor minder snel geneigd om een woning te kopen.

Trouw aan het huren

Daarnaast verandert ook onze cultuur. Almaar meer mensen zien het huurleven zitten, lijkt het wel. Guillaume Botermans, erevoorzitter van Home Invest België, geeft in het magazine Trends aan dat huurders vandaag gemiddeld tien jaar lang in hun huurwoning blijven. Een tijd geleden was dat nog maar vijf jaar.

Ook de relatief lage huurprijzen en de wettelijke bescherming die huurders genieten, spelen mee in deze algemene trend. En heeft onze huidige levensstijl er wat mee te maken ? Denk maar aan het hoge aantal echtscheidingen in ons land. Een tendens die misschien ook mee in de kaart speelt van de huurmarkt.

Bron: Trends


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/slaat-brusselse-trend-over-naar-rest-van-belgie/