livios logo

"Streefdoel is een eigen woning voor 82 % van de Vlamingen"

"Wij zijn wereldkampioen huiseigenaars. Momenteel bezit 74% van de Vlamingen een eigen woning, op termijn willen we doorgroeien naar 82%", zegt Vlaams minister van Wonen Marino Keulen tijdens een grondig gesprek met de Livios-redactie. Deze week brengen we de eerste van drie afleveringen van dit interview.

Minister van Wonen Marino Keulen

Foto Livios
  

Uit een recente studie van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat een woning bezitten het geluk bevordert. Wat dat betreft moet de Vlaming een gelukkig mens zijn. Net geen 75 % van de Vlamingen bevindt zich in deze situatie. Bovendien blijven de eigendomscijfers ondanks de hoge vastgoedprijzen stijgen. Tien jaar geleden stond de teller nog op 65 %. Ter vergelijking: over de taalgrens bezit 68 % een woning, in Brussel scoort de huurmarkt goed want amper 41 % mag zich huisbezitter noemen en in Nederland houdt de huur- en koopmarkt elkaar in evenwicht.

20 % huurders

“De ambitie is om in Vlaanderen door te groeien naar 80 tot 82 % woningbezitters,” stelt Minister van Wonen Keulen. “Meer lukt niet. Wat rest zijn zij die geen eigenaar kunnen worden. Zelfs in het ideale der ideale zal altijd nog 15 tot 20 % huren. Zeven tot 8 % leeft onder de armoedegrens en dan zijn er nog de mensen die tijdelijk pech hebben door ziekte, ontslag of faillissement en moeten huren.”

Hoge prijzen

Het streefdoel van de minister is dus 82 % en dat is blijkbaar slechts een kwestie van tijd. “De laatste tien jaar gaan de cijfers fors de hoogte in en dat ondanks de hoge vastgoedprijzen. Nooit zijn er meer eigenaars bijgekomen dan nu. Vorig jaar zijn 46.000 bouwvergunningen afgeleverd en nog eens 18.000 stuks voor de renovatiebouw. Voor dit jaar liggen de cijfers iets lager, maar dat is zeker niet dramatisch. De markt is wat oververhit waardoor een zekere afkoeling niet abnormaal is. Toch gaan we naar de 80 % toe.”

Jonge eigenaar

De Vlaming betreedt ook veel vroeger de vastgoedmarkt. De gemiddelde leeftijd van de bouwers en kopers bedraagt nu 28 jaar, tegenover 35 jaar een decennium geleden. Meer zelfs: 1 op 8 is al eigenaar voor zijn 25ste. “Het zit in de genen van de Vlaming om zo snel mogelijk eigenaar te worden. Terwijl de Nederlanders dan weer liever huren. Wij willen dat gewoon en werken er ons kapot voor. Werk speelt een cruciale rol. Een keer de Vlaming stabiliteit op dit vlak heeft, is de tweede ambitie eigendom verwerven. Bovendien werkt het aanstekelijk. Als minister van Inburgering merk ik dat de allochtonen de drang om eigenaar te worden van ons overnemen. Vlamingen aanzien het bezit van een huis ook als een zekerheid voor de oude dag. Geen overbodige luxe, want het is niet evident om rond te komen met een pensioen en wanneer men ooit in een rusthuis belandt, moet daar ook elke maand een fiks bedrag voor betaald worden. Bovendien is eigendom voor velen een graadmeter of ze geslaagd zijn of niet in het leven.”

Stimulerende maatregelen

Om het streefcijfer van 82 % te bereiken heeft de overheid tal van maatregelen genomen. “Het abattement of de vrijstelling van registratierechten is opgetrokken van 12.500 naar 15.000 euro. Momenteel bekijken we of we dit nog kunnen optrekken. Daarnaast zijn de registratierechten verlaagd. Het mooie aan het verhaal is dat Vlaanderen nog nooit zoveel registratierechten heeft geïnd als nu. Eveneens verlaagd zijn de schenkingsrechten. Verder is het systeem van de Woonbonus van de federale regering waardoor je een groot deel van de hypotheeklasten fiscaal kan recupereren. We hebben een heel uitgebreid stelsel van sociale leningen. De renovatiepremie, waarvoor er intussen al 6.000 aanvragen zijn, is ingevoerd. En toegegeven, de huidige lage rente en de mogelijkheid om te lenen op 30 of zelfs 40 jaar speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in dit verhaal.”

Eenverdiener

Toch lijkt het vandaag de dag quasi onmogelijk om als eenverdiener een huis te kopen. “Niet mee akkoord. Er is het stelsel van de sociale leningen en dat werkt heel goed. Je kan, ook als eenverdiener, terecht bij het Vlaams woningfonds, de Vlaamse maatschappij voor sociaal wonen, erkende kredietvennootschappen… Er zijn enorm veel impulsen die eigendomsverwerving ondersteunen. Eigenaars ondervinden relatief weinig betalingsproblemen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De banken moeten nauwelijks woningen overnemen. Tal van premies zijn ingevoerd. Surf hiervoor naar www.premiezoeker.be of contacteer de infolijn 1700. Als ik zie hoeveel bouwvergunningen worden afgeleverd en hoeveel mensen ervoor blijven ploeteren. Wanneer we morgen zouden stoppen met al die maatregelen voor eigendomsverwerving krijg je gegarandeerd een opstand. Ik twijfel er niet aan dat we ons doel van meer dan 80% huiseigenaars gaan bereiken,” besluit Marino Keulen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/streefdoel-is-een-eigen-woning-voor-82-van-de-vlamingen/