livios logo

"Twee op drie Belgen willen, maar kunnen niet bouwen"

Bouwen blijft de grote droom van de Belg. Maar door de alsmaar hogere kosten, moeten we noodgedwongen op zoek naar goedkopere alternatieven. Intussen hopen we op een helpende hand vanuit de regering.

Dat blijkt uit het vijfde trendrapport van Woningen Blavier. Onafhankelijk studiebureau Ivox trok hiervoor ten rade bij 500 personen met concrete plannen om binnen de vijf jaar een nieuwe woning te betrekken. Daarnaast vroegen ze ook 100 jongeren naar hun bouwperspectieven.

 

Jongeren optimistischer

Jongeren tussen de 20 en 25 zien de bouwtoekomst iets rooskleuriger. Zij verwachten binnen de vijf of tien jaar een eigen woning te bouwen of te kopen.

Foto Blavier
  

Quasi iedereen van de ondervraagden (83 %) geeft aan te willen isoleren om energie te besparen. Toch zijn er een aantal dingen die hen zorgen baren.

Foto Knauf
  

Slechts 7 % van de ondervraagden ziet zichzelf binnen de vijf jaar een woning bouwen. De financiële drempel lijkt te hoog voor hen. Vooral de alsmaar strengere energienormen, hoge btw, duurdere bouwgrond en gebrek aan steun vanuit de overheid komen naar voren als voornaamste obstakels.

Jongeren tussen de 20 en 25 zien de bouwtoekomst iets rooskleuriger. Zij verwachten binnen de vijf of tien jaar een eigen woning te bouwen of te kopen. 1 op de 5 jongeren ziet het zelfs nog vroeger gebeuren.

Isoleren? Ja, maar...

Quasi iedereen van de ondervraagden (83 %) geeft aan te willen isoleren om energie te besparen. Toch zijn er een aantal dingen die hen zorgen baren. Zoals het eventuele wegvallen van premies, de hoge kosten om renovatienormen te halen, de btw-verhoging naar 21 % voor woningen tussen vijf en tien jaar oud, en onduidelijkheid over de renovatiepremie.

Stefan Hallez van Woningen Blavier waarschuwt dan ook: "Wil de overheid erin slagen om het woningpark in België tegen 2020 energiezuinig te maken, zal ze duidelijke aangepaste maatregelen moeten uitwerken in overleg met de sector en de banken."

"Bovendien worden heel wat oude woningen nog te vaak half gerenoveerd, in plaats van ze te vervangen door nieuwbouw. Ook dat is niet goed voor de ambities. Een gelijklopende visie en beleid voor bestaande en nieuwe woningen is dus nodig", aldus nog Hallez.

Privacy, graag!

Een extra regeringsduwtje in de rug is meer dan welkom (zie infografiek). Maar 1 op 2 verwacht ook een pak meer steun van de banken: een goedkopere lening in ruil voor een energie-efficiënte nieuwbouw. 78 % wil dat de banken rekening houden met hun toekomstige energiebesparing om een hypothecaire lening toe te kennen.

Intussen lijken andere woonvormen ook aan populariteit te winnen. Zoals cohousing en kangoeroewonen. 1 op de 5 ondervraagden met plannen binnen de vijf jaar staat hiervoor open. Bij jongeren zonder eigen woning zelfs 32 %. Met sociaal contact en financiële slagkracht als belangrijkste drijfveren.

Toch blijft privacy belangrijk. 61 % verkiest nog altijd een eigen individuele woning, vooral om deze reden.

En ten slotte, de trend om kleiner te bouwen, zet zich verder. 24 % van de planners kiest een woonoppervlakte kleiner dan 150 m². Vorig jaar lag dat cijfer nog op 18 %.

 

Hoe sta jij er financieel voor om te bouwen?


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/twee-op-drie-belgen-willen-maar-kunnen-niet-bouwen/