livios logo

Verandert corona hoe we wonen? 3 op 4 wil per se een huis met tuin

Maar liefst 74% van de Vlamingen die momenteel op zoek zijn naar een nieuwe woning, wil alleen nog maar een huis met tuin kopen. Dat blijkt uit een enquête van makelaarsgroep ERA bij 2.000 Vlaamse huizenjagers. Beïnvloedt het coronavirus bovendien niet alleen de manier waarop we willen wonen, maar ook hoe we onze open ruimte gaan bebouwen?

Sinds de huizenjacht opnieuw is geopend, blijkt dat het coronavirus de woonvoorkeur van veel Vlamingen heeft veranderd. Drie op vier geeft aan geen huis zonder tuin meer te willen kopen, zelfs als het op andere vlakken wel goed scoort. “Een appartement zonder terras is zelfs voor negen op de tien kopers geen optie meer”, zegt Johan Krijgsman, CEO van ERA Belgium. “De afgelopen weken hebben we massaal beseft hoe waardevol een eigen tuin of terras wel is. Bovendien hecht 54% nu meer belang aan een woonst vlakbij een park of natuur dan voor de lockdown het geval was.”

Meer plaats in huis

Maar een tuin is niet het enige waar de Vlaamse huizenjagers meer rekening mee houden. Een op de drie geeft aan ook een grote(re) woonoppervlakte te willen. Daardoor zoekt 7% nu zelfs naar een ander woningtype dan eerst. “We zien dat vooral huizen populairder zijn geworden en dat ten koste van appartementen”, zegt Johan Krijgsman. “Meer dan de helft van de kopers die door corona van mening veranderden, zocht voor de lockdown nog naar een appartement. Ondertussen gaat hun voorkeur uit naar een rijhuis, halfopen bebouwing of vrijstaande woning. Het zou best kunnen dat de huizenprijzen daardoor weer stijgen, wat voor verkopers natuurlijk goed nieuws is.”

tuin terras


© Getty Images  

Cohousing woningdelen tuin


© Getty Images  

Toch maar niet (ver)kopen?

Opmerkelijk: 14% van de Vlamingen die voor de lockdown op zoek waren naar een nieuwe woning, is dat nu niet meer. 32% daarvan staakt de zoektocht door onzekerheid over de vastgoedprijzen. Bovendien wil bijna 30% zijn huidige woning niet meer verkopen. “Het is vooral opvallend dat financiële redenen daar meestal niet de hoofdzaak van zijn”, zegt Johan Krijgsman. “Ongeveer een kwart wil in zijn huidige woning blijven door de specifieke troeven ervan tijdens de lockdown. We vermoeden sterk dat het al dan niet hebben van een tuin of terras ook daar voor iets tussen zit. Anderen zetten hun (ver)koop waarschijnlijk verder als binnenkort blijkt dat het effect op de prijs beperkt blijft.”

Meer huren door financiële onzekerheid

Wat met de vraag naar huurwoningen? ERA is er zeker van dat die de komende maanden zal stijgen. En 9% van de verhuurders verwacht dat de prijs mee omhoog gaat. Toch zegt 11% van de woningeigenaars door de huidige omstandigheden net niet meer te willen verhuren. “De redenen daarvoor zijn uiteenlopend”, zegt Johan Krijgsman. “Sommigen willen hun pand verkopen omdat ze vrezen dat de waarde binnenkort keldert, anderen willen omwille van het virus vooral contact vermijden met huurders. In ieder geval gaan heel wat mensen door de financiële onzekerheid nog wat langer huren in plaats van een eigen huis te kopen.”

herfst tuin vrienden gezellig


© Getty Images  

tuin nieuw leven terras


© Getty Images  

Bouwen met oog voor ruimte en groen

Betekent dat ook dat we in de toekomst anders gaan bouwen? De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vindt alvast dat de regering best meer rekening houdt met de woonnoden en -wensen van de Vlamingen die door de coronacrisis aan het licht zijn gekomen. Volgens de organisatie moet er in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) daarom dringend meer plaats zijn voor gelijkvloerse rijwoningen met een tuin en voor open ruimte in steden. “Alleen zo kan het BRV voldoen aan de manier waarop we in het post-coronatijdperk zullen leven en werken”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

Druk op de ketel 

Plannen om de stadscentra groener te maken en meer ruimte te creëren voor voetgangers en fietsers zijn voor de VCB niet genoeg. “Door de coronacrisis zetten veel gezinnen sneller dan verwacht de stap naar een gelijkvloerse woning met tuin”, zegt Marc Dillen. “Appartementen dienden ook voor de lockdown vooral als opstapje naar die woondroom, maar de huidige omstandigheden zetten nog meer druk op de ketel. Bovendien weten we al dat het mogelijk is om meer huizen met privétuin en terras te bouwen: in Nederland woont meer dan 60% van de gezinnen in een halfopen bebouwing. Gemeenschappelijke woonvormen zoals cohousing kunnen ook nog aan belang winnen, maar de meeste Vlamingen zijn op hun privacy gesteld.”

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/verandert-corona-hoe-we-wonen-3-op-4-wil-per-se-een-huis-met-tuin/