livios logo

Vijf leuke weetjes over onze woongewoontes

Het voorjaarbeursseizoen trekt zich weer op gang. Daar horen ook de traditionele rondvragen bij. FISA, organisator van onder meer Batibouw, liet een marktonderzoek uitvoeren bij 1.010 Belgen om hun woon- en (ver)bouwgewoontes in kaart te brengen. En daar kwamen een aantal leuke weetjes uit voort.

Plannen blijft een uitdaging

Als we kijken naar de duur van het verblijf, dan zien we dat we gemiddeld twaalf jaar op dezelfde plaats blijven wonen.


  

De keuken is meer dan ooit de plaats van ontmoeting in huis.

Foto Dovy Keukens
  

Een goede en vlotte opvolging van de werken, wie wil het niet? Al is dat met verbouwen allesbehalve evident. Uit de resultaten blijkt dat we gemiddeld zo’n zeven weken vertraging oplopen bij de werken. Qua budget overschrijden we de geraamde kosten gemiddeld met 16 %.

Vier keer faceliften

Iets meer dan de helft van de ondervraagden steekt wel eens zelf de handen uit de mouwen bij verbouwingswerken. Over een heel leven bekeken, geven we onze woning in totaal zo’n vier keer een kleine of grondige facelift. De keuken en badkamer blijven hier de populairste ruimtes.

Inspiratie belangrijker dan ooit

Welke (toekomstige) bouwer of renoveerder heeft vandaag geen Pinterest- of Instagram-account? Inspireren is - zeker online - de way to go om je wensen duidelijk te maken aan bijvoorbeeld je architect of aannemer, zeker op vlak van interieur. Uit de cijfers blijkt dat we ons interieur elke twee of drie jaar wel eens een andere look geven.

Volg je Livios al op Pinterest? We hebben al duizenden foto's ter inspiratie!

Twaalf jaar in één woning

Zeven op de tien ondervraagden is eigenaar van een woning. Drie op de tien huren. Een huis haalt het nog altijd ruim van een appartement qua voorkeur. Als we kijken naar de duur van het verblijf, dan zien we dat we gemiddeld twaalf jaar op dezelfde plaats blijven wonen. Bij eigenaars is dat vijftien jaar, bij huurders zeven jaar.

Keuken centrale plaats

De keuken is meer dan ooit de plaats van ontmoeting in huis. We brengen er gemiddeld anderhalf uur per dag door. Naast kook- en eetruimte is de keuken vandaag ook steeds meer een ontspanningsplaats.

Ook bij Livios staat de keuken deze week centraal in onze nieuwsbrief. Als je nog niet ingeschreven bent, doe het dan hier even gratis!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/vijf-leuke-weetjes-over-onze-woongewoontes/