livios logo

Walen en Brusselaars verhuizen steeds vaker naar Vlaanderen

Voor het eerst verhuisden meer Walen naar Vlaanderen dan omgekeerd. De Confederatie van Immoberoepen (CIB) bekeek de cijfers van 2015 en zag dat ook Brusselaars de weg naar Vlaanderen almaar gemakkelijker vinden. Andersom neemt de stroming af.

Vlaanderen --> Wallonië en Brussel

Brusselaars hebben duidelijk de smaak te pakken voor Vlaanderen. Bijna 19.000 hoofdstedelingen settelden zich vorig jaar in de bovenste landshelft.

Foto
  

Vorig jaar maakten meer Walen de oversteek naar de andere kant van de taalgrens, dan omgekeerd. Een primeur.

Foto bpost
  

Vorig jaar verhuisden zo'n 6.750 Vlamingen naar Wallonië. Dat cijfers is al sinds 2009 jaar na jaar aan het zakken. Brussel is iets populairder als nieuwe verblijfplaats: ongeveer 7.700 Vlamingen trokken naar de hoofdstad in 2015. Die verhuisbeweging bleef de laatste jaren wel constant.

Wallonië en Brussel --> Vlaanderen

Brusselaars hebben duidelijk de smaak te pakken voor Vlaanderen. Bijna 19.000 hoofdstedelingen settelden zich vorig jaar in de bovenste landshelft. Populairste eindbestemmingen: de Vlaamse rand, de Kust en steden als Aalst, Antwerpen, Gent en Mechelen. Die toename is al zo'n vier jaar duidelijk bezig.

Ook het aantal Walen dat zich vestigt in Vlaanderen nam de laatste jaren toe, zij het lichtjes. Toch maakten vorig jaar meer Walen de oversteek naar de andere kant van de taalgrens, dan omgekeerd. Een primeur.

"Verlaag de registratierechten opnieuw"

De redenen achter deze bewegingen zijn volgens de CIB vooral op fiscaal vlak te zoeken. De schenkbelasting in Vlaanderen zakte vorig jaar sterk. Die veranderingen bieden voorlopig (iets) meer voordelen in Vlaanderen dan in Brussel en Wallonië.

Wallonië van zijn kant, liet de woonbonus vallen dit jaar. In de plaats kwam de Cheque Habitat, een wooncheque. Het belastingvoordeel daar is beperkt in de tijd en afhankelijk van het inkomen. Ook dat kan meespelen in de definitieve beslissing.

Brussel, tot slot, maakt vanaf 2017 komaf met de woonbonus. Vanaf dan komt er wel een eenmalige korting op de registratierechten. Goed voor een winst van zo'n 22.000 euro.

De concurrentie op vlak van belastingen in de gewesten is volgens de CIB alleen maar goed nieuws voor de belastingplichtige. De fiscale druk op de koper of bouwer moet dringend afnemen, klinkt het. Alleen zo kan wonen betaalbaar blijven. Ze pleiten daarom ook voor een nieuwe verlaging van de registratierechten, zoals in 2002.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/walen-en-brusselaars-verhuizen-steeds-vaker-naar-vlaanderen/