livios logo

Word kasteelheer voor 140 euro per maand

Kasteel in Chiny

Foto Lancelot
  

Museum Westoria in Diksmuide, oppervlakte: 2.000 m², 2 oppassers, beschermingskosten 150 euro per maand

Foto Lancelot
  

Hotel La Réserve in Knokke, verbouwingswerken.

Foto Lancelot
  

Theater Pathé Palace in Brussel, oppervlakte: 4.000 m², 2 oppassers, 360 euro beschermingskosten per maand.

Foto Lancelot
  

Ooit van gedroomd om in een betaalbaar kasteel te wonen? Of toch maar liever een theatergebouw, museum, ziekenhuisvleugel, pretpark of sporthal? Het kan voor amper 140 euro. Kosten inclusief.

Bewaken door bewoning

Het Brussels vastgoedkantoor Lancelot is gespecialiseerd in het bewaken en beheren van leegstaand vastgoed door bewoning. In de 45 panden tellende portefeuille zitten niet de meest voor de hand liggende woningen: een kasteel in Chiny, pretpark Land van Ooit in Tongeren, het Mijngebouw van Beringen, Museum Westoria in Diksmuide, Theater Pathé Palace in Brussel…

Vandalisme

“Wij zoeken voor de eigenaar van een leeg pand bewoners die de taak van goede huisvader op zich nemen,” zegt zaakvoerder Dries Vanneste. “Bedoeling is dat ze een oogje in het zeil houden en elk incident melden: een doorlopend toilet, een kapot raam of in het ergste geval vandalisme. Al hopen we dat net dit laatste door de bewoning niet meer gebeurt. Maandelijks gaan wij langs en bekijken het terrein waarna de eigenaar een rapport krijgt. Wij garanderen de eigenaar een zekere veiligheid zodat hij de kosten voor een bewakingsfirma niet moet betalen.”

Geen domicilie

Aan de bewoners wordt een zekere vorm van flexibiliteit gevraagd. “Wij bieden de bewoners een bruikleenovereenkomst aan om niet in het vaarwater van een huurcontract te komen. Het kan zijn dat de bewoners er ook maar gedurende enkele maanden kunnen verblijven, met een minimum van drie maanden tot enkele jaren. Als de eigenaar een nieuwe bestemming voor het pand heeft, vragen we de bewoners om in vier weken tijd te verhuizen. Of na twee weken als de verblijfstijd drie maanden was. Nog een punt door de bruikleenovereenkomst is dat het onmogelijk is om je er te domiciliëren.”

Voorwaarden

Naast de flexibiliteit zijn er nog verschillende voorwaarden voor de bewoners. “Wij screenen de mensen grondig voordat we ze het pand laten betrekken. Niet iedereen is ervoor geschikt. Door de grote vorm van flexibiliteit die we vragen, laten we ook geen mensen met kinderen toe. Andere vereisten zijn het hebben van een vast inkomen, tussen 18 en 35 jaar oud zijn, bewijs van goed gedrag en zeden en je sis- en identiteitskaart kunnen voorleggen.”

Weg in tien dagen

Of er voldoende aanbod is? “Jazeker. Wij schrijven onder meer steden, gemeenten en projectontwikkelaars aan en er staan redelijk wat panden leeg. Ook aan bewoners is er geen gebrek. In de meeste gevallen hebben we na een tiental dagen al een geschikte kandidaat gevonden."

Prijs

Zowel de bewoners als de eigenaars betalen een vergoeding. Voor de bewoners is dat 140 euro per maand per gebouw. In het aanbod zitten ook bewakingsopdrachten op bouwwerven. Maar hier schommelt de prijs en wonen de mensen in een hob-unit. Voor eigenaars is de prijs afhankelijk van de grootte. De energiekosten zijn voor de eigenaar. Voorwaarde is dat het pand wind- en waterdicht is, plus voorzien is van warm water en elektriciteit. Als er geen douche of keuken is, wordt er een mobiele unit geplaatst. Elk pand telt een bepaald aantal eigenaars. “Het is niet zo dat we een gebouw volstouwen met bewoners. We plaatsen ze op strategische plekken in het gebouw. Zo hebben we in Brussel een pand met een oppervlakte van 60.000 m² dat maar tien oppassers telt,” besluit Dries Vanneste.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/ver-bouwen-kopen-of-huren/word-kasteelheer-voor-140-euro-per-maand/