livios logo

Steeds minder particuliere bouwers: hoe evolueert de toekomst?

Bouwheren doen steeds vaker beroep op sleutel-op-de-deurfirma’s, bouwpromotoren of projectontwikkelaars. Deze trend is zowel in Vlaanderen als Wallonië merkbaar. Zijn particuliere bouwers met uitsterven bedreigd? We vroegen het aan Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Het is tegenwoordig moeilijker om een bouwgrond te vinden. Daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar alternatieven. “Bouwheren doen vaker een beroep op professionelen die sleutel-op-de-deuroplossingen aanbieden. Ze kunnen voor alles terecht bij één aanspreekpunt, ze krijgen kwaliteit en hebben minder zorgen”, legt Marc Dillen uit.

“Bouwheren doen vaker een beroep op professionelen die sleutel-op-de-deuroplossingen aanbieden”, zegt Marc Dillen.


  

Doe je beroep op een sleutel-op-de-deurfirma? Dan heb je minder zorgen en meer vrije tijd.

Foto Getty Images
  

Minder bouwers, meer projecten en appartementen

Volgens cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw werd in 2000 nog meer dan de helft van de bouwvergunningen toegekend aan particuliere bouwers. In 2016 was dit nog maar 30%. Steeds meer bouwprojecten worden gezet door grote ondernemingen. “Het aantal particuliere bouwers zal blijven dalen”, voorspelt Marc Dillen. “Bouwen wordt complexer door de strengere energie-eisen. Er zal meer ingezet worden op stadsvernieuwing, waardoor er meer geïntegreerde projecten en flatgebouwen uit de grond zullen schieten.”

Totaaloplossing

Velen werken met twee voltijds, de ouders wonen te ver om te helpen met de bouwwerken, ze willen meer genieten van vrije tijd, … Elke bouwheer heeft zo zijn eigen redenen. Maar vooral: het bouwproces is ingewikkelder geworden door de strenge regelgeving en de administratieve rompslomp. Daarom gaan veel bouwheren op zoek naar een totaaloplossing. Doe je beroep op een sleutel-op-de-deurfirma? Dan heb je minder zorgen en meer vrije tijd. Bovendien ben je beschermd door de Wet-Breyne. Hieraan hangt natuurlijk wel een prijskaartje vast.

Kleiner wonen

In 2000 bedroeg de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouwwoning nog 160 m². In 2018 was dat nog maar 133 m² in Vlaanderen en slechts 129 m² in Wallonië. De bouwgronden en nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner. Tik je een bestaande woning op de kop? Dan geniet je doorgaans van meer bewoonbare oppervlakte, maar vaak moet je nog renovatiewerken uitvoeren.

Tip: met deze tips haal je het maximum uit elke minimumruimte.

Meer flats

Aangezien meer dan de helft van de nieuwbouwvergunningen aan bouwpromotoren, projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deurbedrijven worden toegekend, komen er steeds meer flats. Als de tendens zich voorzet, dan zijn flats vanaf 2022 het meest voorkomende woningtype in Vlaanderen. Zo zegt de Vlaamse Confederatie Bouw. Er zullen in de toekomst ook meer alleenstaanden zijn of meer koppels zonder kinderen. Voor alleenstaanden zal het financieel moelijker haalbaar zijn om een eigen woning te kopen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/55237/steeds-minder-particuliere-bouwers-hoe-evolueert-de-toekomst/