80% van de bijkomende woningen in Vlaanderen zijn appartementen

De bevolkingsgroei creëert elk jaar een nood aan ongeveer 30.000 extra woningen. Neem daarbij nog factoren zoals de verstedelijking of de veranderende samenstelling van onze gezinnen en je hebt meteen door dat er meer appartementen nodig zijn. Er worden dan ook volop flats gebouwd. In die mate zelfs dat cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) nu aantonen dat in 2019 vier op de vijf bijkomende woningen in Vlaanderen appartementen waren.

Appartementisering

De continue bevolkingsgroei en de veranderende samenstelling van onze gezinnen, maar ook de dure en steeds schaarser wordende bouwgronden, de verstedelijking en de mobiliteitsproblematiek helpen allemaal mee aan de ‘appartementisering’ van Vlaanderen. Appartementen worden alsmaar populairder en dat gaat ten koste van het aantal open bebouwingen.

In 2001 maakten appartementen 48% uit van de bijkomende woningen in Vlaanderen. In 2009 was dit al gestegen naar 69% en tien jaar later zit het aandeel appartementen op 80%. Als we naar de cijfers van de VCB kijken, zien we dat die toename vooral ten koste gaat van het aandeel open bebouwingen. In 2001 was dat nog 37%, maar in 2019 is het gedaald tot 7%.

Aandeel rijhuizen blijft constant

Opvallend is dat er amper nog een nettotoename wordt vastgesteld van het aantal gesloten bebouwingen. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat er geen rijhuizen meer worden gebouwd, maar wel dat de nieuwe woningen voornamelijk een vervanging zijn van verouderde rijwoningen die worden afgebroken.

Al 20 jaar verdichting in Vlaanderen

Deze cijfers tonen volgens de VCB aan dat we de laatste 20 jaar steeds efficiënter omgaan met de beschikbare ruimte. Bovendien verwacht de Vlaamse Confederatie Bouw dat dit proces zich de komende jaren nog zal verderzetten. Gezinsverdunning en de stijgende bouwgrondprijzen zorgen ervoor dat grote villa’s eerder een uitzondering worden en veel gezinnen de voorkeur geven aan meer compacte woonvormen zoals een appartement.

Op zoek naar een huis?

Wie op zoek is naar een huis hoeft zeker nog niet te panikeren. Momenteel telt Vlaanderen 880.000 appartementen, maar daartegenover staan 2,2 miljoen huizen. Ook al stijgt het aandeel appartementen in de bijkomende woningen sterk, huizen maken nog steeds het overgrote deel uit van de Vlaamse woningvoorraad.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media