livios logo

Aannemer experimenteert met miniflats voor 100.000 euro

Wanneer we kleiner gaan wonen? De trend is al volop bezig! Dat bewijst woningbouwer Matexi met een opvallend nieuw project in Henegouwen. Volgend jaar willen ze er starten met de bouw van 80 miniappartementen. Prijskaartje? Amper 100.000 euro. Nog verrassender zijn de afmetingen. Geen enkele flat is groter dan 40 m², de grootte van een ruim tuinhuis.

25 jaar geleden was de gemiddelde nieuwbouwflat in ons land 120 m² groot. In 2016 was dat nog maar 66 m².


  

“De energienormen worden almaar strenger en de materialen duurder. Welke jonge mensen kunnen dat blijven betalen? En minder ruimte, betekent goedkoper bouwen. Daarnaast is er ook gewoon minder behoefte aan ruimte."

Foto Pixabay
  

Hou het simpel

Matexi houdt momenteel een charmeoffensief bij onze zuiderburen. Een groot deel van het Waalse woningbestand is erg verouderd. De renovatiekosten om deze woningen op het huidige energieniveau te krijgen, schrikken heel wat toekomstige kopers af.

Tijd voor een nieuwe aanpak, vinden ze bij de bekende projectontwikkelaar. Het motto: keep it simple. Hoe slaagt de ontwikkelaar erin om de oppervlakte van elke wooneenheid tot een minimum te beperken?

  • De inkomhal werd geschrapt
  • De eetkamer doet tegelijkertijd dienst als leefruimte
  • In de badkamer is geen plaats meer voor een bad
  • De slaapkamer is net groot genoeg voor een tweepersoonsbed

 “Minder behoefte aan ruimte”

Hoewel de bouwgroep nog heel wat burgemeesters en architecten moet overtuigen, is de koers gezet. De roep om miniwoningen is duidelijk hoorbaar. “25 jaar geleden was de gemiddelde nieuwbouwflat in ons land 120 m² groot. In 2016 was dat nog maar 66 m².”

De Winne ziet drie grote oorzaken voor deze mindshift: “De energienormen worden almaar strenger en de materialen duurder. Welke jonge mensen kunnen dat blijven betalen? En minder ruimte, betekent goedkoper bouwen. Daarnaast is er ook gewoon minder behoefte aan ruimte: gezinnen worden kleiner en ouderen leven veel langer. En dan is er nog de trend om terug naar de stad te trekken.”

“Geen wooncontainers”

Hoe verzoen je klein met comfortabel? “De ontwerpers gaan heel creatief te werk en stellen elke centimeter ter discussie. Zo worden bijvoorbeeld veel muren extra benut als opbergruimte. Het gaat wel degelijk om volwaardige woningen, niet om wooncontainers”, benadrukt De Winne.

Alle miniflats zijn bovendien instapklaar en beschikken over een eigen balkon. Wie nog een extra slaapkamer wil, betaalt in totaal 150.000 euro. Deze ‘grote’ versie is dan wel 15 m² ruimer dan het minimodel.

Bron: Het Laatste Nieuws, L’Echo


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/aannemer-experimenteert-met-miniflats-voor-100000-euro/