livios logo

Appartement in de lift in Vlaanderen, huizen domineren in Wallonië

In 2016 werd er in Vlaanderen een recordaantal aan vergunningen voor nieuwe flats toegekend. Door de toenemende schaarste aan bouwgrond en de stijgende bouwgrondprijzen die daaruit voortvloeien, kiezen meer gezinnen voor een flat. In Wallonië is er nog steeds veel meer betaalbare woonruimte beschikbaar. Er gebeurden daar in 2016 dan ook meer aanvragen voor huizen dan voor flats.


  

Tijdens de eerste tien maanden van 2016 werden er in Vlaanderen 22.936 vergunningen toegekend voor nieuwe flats. Dat blijkt uit de vergunningsstatistieken die de Vlaamse Confederatie Bouw in kon kijken. Dit is maar liefst 34 % meer dan het jaar ervoor. In dezelfde periode werden er 12.818 vergunningen voor nieuwe woningen toegekend. Dit brengt de verhouding op 64/36.

Voldoende bouwgrond in Wallonië

Deze tendens is een logisch gevolg van de steeds schaarsere bouwgronden in Vlaanderen die bovendien ook steeds duurder worden. In Wallonië daarentegen trekt deze trend zich voorlopig nog niet door. Daar is momenteel nog voldoende betaalbare woonruimte aanwezig waardoor de appartementsbouw in de minderheid blijft. 

Hoe moeten we ons gaan organiseren, zodat ook onze kinderen en kleinkinderen later comfortabel en betaalbaar kunnen wonen? Livios organiseerde onlangs een debat met vijf experten uit de sector. Binnenkort lees je er alles over op deze website.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/appartement-in-de-lift-in-vlaanderen-huizen-domineren-in-wallonie/