livios logo

Appartementen scoren, renovaties zwalpen

Vlaanderen kende vorig jaar zo'n 40.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen goed. Maar liefst 64 % van die vergunningen waren voor appartementswoningen. Het aandeel nieuwe huizen groeide wel, maar eerder beperkt (met 7 %). Dat valt te lezen in een persbericht van de Vlaamse Confederatie Bouw.


  

Status quo bij renovaties

Hoewel we dringend meer moeten renoveren, blijkt uit de cijfers van de Confederatie bovendien dat het aantal vergunde renovaties blijft steken. We renoveren met andere woorden nog veel te weinig als maatschappij. 

In Vlaanderen renoveren we jaarlijks gemiddeld 16.000 woningen. Bij onze buren onder de taalgrens zijn er dan zo'n 9.000. Vorig jaar haalden beide landshelften dit aantal zelfs nipt niet. Er is en blijft dus enorm veel werk aan de winkel. 

"Historisch dieptepunt in Wallonië"

In Wallonië is er trouwens sprake van een historisch dieptepunt in het aantal toegekende vergunningen. In totaal gaf de Waalse overheid in 2016 groen licht aan de bouw van amper 9.000 huizen en flats. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/appartementen-scoren-renovaties-zwalpen/