livios logo

"Appartementsbewoners dubbel gestraft door energieheffing"

Vlaanderen telt vandaag meer dan 700.000 appartementsbewoners. Voor hen weegt de energietaks nog zwaarder door dan bij de rest. De Vlaamse professionele syndici doen daarom een oproep aan Energieminister Bart Tommelein om die ongelijkheid de wereld uit te helpen.

Waarom betalen appartementsbewoners meer?

Iedereen in Vlaanderen betaalt de komende jaren een bijkomende energieheffing. Voor zij die in een appartement wonen, komt daar nog eens een bedrag bovenop.

Foto Selfmatic
  

Minister Tommelein benadrukte al dat hij de energieheffing ging aanpakken.


  

Iedereen in Vlaanderen betaalt de komende jaren een bijkomende energieheffing. Die kwam er om de schuldenberg van het zonnepanelenfiasco weg te werken. Gemiddeld gaat het om minstens 100 euro per gezin.

Voor zij die in een appartement wonen, komt daar nog eens een bedrag bovenop. De reden: ook voor elk elektrisch aansluitingspunt in de gemeenschappelijke delen moet diezelfde heffing van ongeveer 100 euro betaald worden. En die kost wordt verdeeld onder de verschillende mede-eigenaars in het gebouw.

"Discussie tussen bewoners"

"Heel wat appartementsgebouwen beschikken vaak over een meter, dus een afnamepunt, per lift. En ook de garageverdieping heeft een eigen afnamepunt", klinkt het in een persbericht. "In veel gevallen gaat het om minstens vier meters, zonder dat op die al die plaatsen het verbruik hoog ligt."

Zo ontstaat er volgens de syndici een volledig scheefgetrokken heffing. Want het verbruik op die punten ligt in 90 % van de tijd heel laag. Terwijl de taks even hoog blijft. In een gebouw met vijf appartementen, betaalt een gezin dan gemiddeld 20 euro per afnamepunt in de gemeenschappelijke delen.

Bovendien leidt de verdeling van die extra kost ook vaak tot discussies tussen de verschillende mede-eigenaars, benadrukken de syndici. Minister Tommelein gaf al aan dat hij de energieheffing ging aanpakken. De syndici, net als de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, hopen alvast dat de minister het punt meeneemt in zijn agenda.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/appartementsbewoners-dubbel-gestraft-door-energieheffing/