livios logo

Building Quality Label geeft inzicht in kwaliteit appartementsgebouw

Dienstenbedrijf Vinçotte en Trevi Group hebben vorige week samen het Building Quality Label (BQL) voorgesteld. Niet zomaar een label, maar een werkinstrument voor de evaluatie en het beheer van appartementen.

Het Brusselse appartementsgebouw Novalis C is het eerste gebouw met een Building Quality Label.

Foto Vinçotte
  

Bij een appartementsgebouw zijn veel partijen betrokken. De verschillende eigenaars, de syndicus, de gebouwenbeheerder, (ver)huurders en (ver)kopers. Een goed inzicht in de kwaliteit van het gebouw is voor hen allemaal van belang. Daarom ontwikkelde Vinçotte samen met Trevi Group het Builling Quality Label, dat op basis van meer dan 100 criteria de kwaliteit en duurzaamheid van een gebouw in kaart brengt.

Vijf sterren

Het label omvat vijf kwaliteitsindicatoren, die samen het prestatieniveau van een gebouw bepalen: constructie, comfort en faciliteiten, veiligheid en gezondheid, energieaanpak en ten slotte de milieuaspecten. “Eén van onze ingenieurs gaat ter plaatse al deze aspecten controleren”, vertelt Myriam Windey, key accountmanager bij Vinçotte. “Elke kwaliteitsindicator kan tot vijf sterren verdienen. Drie sterren is voldoende. Alles daarboven betekent een meerwaarde. Scoort één kwaliteitsindicator ondermaats, dan kunnen de betrokken partijen mogelijke verbeteringen aanbrengen. Want naast het certificaat krijgen ze van ons ook advies op maat. Het voordeel is dat ze dan gericht, rustig en ongedwongen kunnen werken aan de verbetering van het gebouw en verschillende offertes kunnen opvragen, wat kostenbesparend werkt.”

Geen EPC

Het BQL is totaal niet te vergelijken met een energieprestatiecertificaat (EPC). “Wij doen een veel bredere analyse, waarvan energie slechts een deelaspect is. Bovendien is het perfect mogelijk dat een gebouw van 30 jaar oud toch een mooie score behaalt als het in goede staat verkeert”, zegt Myriam Windey. “Wat energieprestaties betreft, gaat onze ingenieur na of het gebouw in de mate van het mogelijke is aangepast aan de huidige comforteisen.”

Zekere investering

De aanvraag voor het BQL kan uit verschillende hoeken komen. De eigenaar, verkoper, beheerder, raad van mede-eigenaars, syndicus: allemaal hebben ze belang bij een goed inzicht in hun gebouw. “Een appartement is een grote investering”, zegt Myriam Windey. “Letterlijk zelfs, want veel mensen verkiezen investeren in vastgoed boven de beurs. Zij willen dus ook de garantie dat hun investering op termijn zijn waarde behoudt en niet degradeert zoals hun auto. Op basis van het BQL weten ze precies hoe de zaken ervoor staan en waar eventuele investeringen in de toekomst gewenst zijn.”

Verwittigd koper

Ook kopers en huurders hebben een houvast aan het nieuwe label. “Als je een appartement gaat bezichtigen en je krijgt een rapport van Vinçotte dat de kwaliteit van het gebouw in kaart brengt, weet je dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan”, zegt Myriam Windey. “Het is niet prettig om na de aankoop bijvoorbeeld te moeten vaststellen dat het dak vernieuwd moet worden. Zulke zaken zijn met het BQL uitgesloten.”

Kostprijs

Voor een gebouw met 20 appartementen bedraagt de kostprijs van het BQL twee euro per maand per woning, gespreid over drie jaar. Dat komt neer op 1.440 euro. “We hebben geprobeerd om de kostprijs zo laag mogelijk te houden, omdat het toch altijd de eindgebruiker is die zal moeten betalen”, aldus Myriam Windey.

Meer weten? Mail naar bql@vincotte.be


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/building-quality-label-geeft-inzicht-in-kwaliteit-appartementsgebouw/