livios logo

Later word ik … syndicus? Dreigend tekort slecht nieuws voor appartementsbewoners

Ben jij de psycholoog in jouw vriendengroep? Goochel je probleemloos met activa en passiva? Is Villa Politica een van jouw lievelingsprogramma’s én hebben verwarmingstoestellen voor jou geen geheimen? Dan zit er waarschijnlijk een geboren syndicus in jou. Dat komt trouwens heel goed uit, want we zitten straks mogelijk met een tekort.

Euh, wat doet een syndicus?

Net als een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd zorgt de syndicus voor een vlotte gang van zaken. Met respect voor de regels en in een gezonde sfeer.

Foto Pixabay
  

Vorig jaar kregen amper 20 personen de erkenning van syndicus uit handen van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Foto Think
  

In elk appartementsblok moet er volgens de wet een syndicus rondlopen. Hij staat in voor de goede staat van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Net als een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd zorgt hij voor een vlotte gang van zaken. Met respect voor de regels en in een gezonde sfeer.

Een voorbeeld: de gevel van een appartementsgebouw is aan een dringende renovatie toe. Het is de taak van de syndicus om de bewoners hier juist over te informeren, hen samen te roepen en tot een oplossing en financiering te komen via een drievierdemeerderheid. Maar er is meer.

Uitstervend ras?

Als syndicus ben je dus aanspreekpunt nummer één onder de bewoners, en dat 24 uur per dag. Een functie die een flinke portie stress en organisatie vraagt. En dat lijken de cijfers ook aan te tonen. Zo kregen vorig jaar amper 20 personen de erkenning van syndicus uit handen van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). De organisatie trekt dan ook aan de alarmbel.

En dat terwijl er elk jaar 30.000 appartementen bijkomen in ons land. Tel die op bij de 1,3 miljoen bestaande flats en je weet dat een tekort de komende jaren best mogelijk is. Ook al is de toestand momenteel nog onder controle.

Imago

De sector hoopt alleszins dat het beroep niet aan waarde verliest. Wettelijk gezien mag iedere eigenaar binnen een appartementsgebouw de rol van syndicus opnemen (na verkiezing weliswaar). Maar lang niet iedereen beschikt over de nodige kwaliteiten. Met alle gevolgen van dien. Toch breekt nood soms wet, en dan is de minst slechte keuze soms de gemakkelijkste uitweg.

Zelf wil de sector er alles aan doen om de syndicus een nieuw imago aan te meten. Zo willen ze onder meer vastgoedstudenten beter informeren en sneller warm maken voor het beroep.

Lijkt de job van syndicus wel iets voor jou? Deze week vindt in Brussel het allereerste Salon van de Mede-eigendom plaats, gratis voor appartementsbewoners en professionals. Kijk voor meer info op www.salonvandemedeeigendom.be.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/later-word-ik-syndicus-dreigend-tekort-slecht-nieuws-voor-appartementsbewoners/