livios logo

Overaanbod aan appartementen dreigt

Foto Livios
  

Stadim (Studies & advies immobiliën) waarschuwt voor een tikkende tijdbom op de vastgoedmarkt door een overaanbod aan appartementen. De cijfers zijn ongunstig. In 2006 werden 34.000 vergunningen afgeleverd, maar werden amper 28.000 werven opgestart.

Sommige projecten werden uitgesteld en zelfs stopgezet door een gebrek aan voorverkoop. Het aantal verkochte appartementen stagneerde vorig jaar, na een daling van 20 % in 2005. Oude appartementen vinden maar moeilijk een nieuwe eigenaar door het overaanbod aan nieuwe. Een andere trend is dat kopers een kleine woning verkiezen boven een appartement van dezelfde prijs. Stadim waarschuwt voor prijsconcurrentie waardoor de kwaliteit vermindert om toch maar concurrentieel te blijven. Het bureau pleit voor het stimuleren van de bouw van eengezinswoningen. Sinds 2003 zijn de prijzen van eengezinswoningen fors gestegen door de ruimere aandacht voor appartementenbouw.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/overaanbod-aan-appartementen-dreigt/