livios logo

Vastgoedmakelaars eensgezind over één feit: prijs nieuwbouwappartement daalt

Foto SuperHuis
  

Koen Hoste

Foto Certes Kwaliteitsmakelaars vzw
  

Afgelopen week maakte de vastgoedmakelaars van ERA bekend dat de verkoopprijzen van huizen gelijk bleven in 2008. De Certes Kwaliteitsmakelaars wijzen erop dat de vastgoedcijfers variëren van bron tot bron en van regio tot regio. “Maar over één ding is iedereen het eens: de prijs voor nieuwbouwappartementen daalt.”

De prijs voor een nieuwbouwappartement daalde met 5,5% becijferde ERA. Koen Hoste van Certes bevestigt: “Nieuwbouwappartementen dalen in prijs, maar het nieuwbouwsegment in het bijzonder heeft het moeilijk. De tijdelijke maatregel van 6% op de eerste schijf van 50.000 € kan bepaalde twijfelaars misschien over de brug helpen maar zal niet de grote massa overtuigen. Misschien dat verder dalende intrestvoeten dit wel gedeeltelijk kunnen.”

"BTW naar 10%"

Hoste stelt een meer drastische maatregel voor. “Een daling van de btw naar 10% voor heel het jaar 2009. Op die manier kunnen veel aannemers en promotoren hun stock kwijt en kunnen ze met vertrouwen nieuwe projecten gaan opstarten. Het inkomstenverlies door de btw-verlaging zou waarschijnlijk door het verkoopsvolume worden gecompenseerd.”

"Onderschat renovatiekosten niet"

Renovatie wint meer en meer aan terrein omdat de aankoop goedkoper is. “Nieuwbouw zal altijd duurder zijn dan een gelijkaardige herverkoop maar je krijgt een woning zonder slijtage en meestal met een betere isolatie en afwerking. De jaarlijkse besparing (verbruik, herstellingen…) die je hier mee uitspaart zijn niet te onderschatten. Anderzijds hebben de consumenten de neiging om renovatiekosten te onderschatten.”

"Prijsdaling in alle categorieën"

De vastgoedcijfers variëren van makelaar tot makelaar. Certes wijst ook op de gevaren van de gemiddelde prijzen. “Wij merken dat de laagste inkomens die de laagst geprijsde woningen (kleinere rijwoningen) kopen voor een belangrijk deel uit de markt zijn verdwenen. Dit betekent dat er waarschijnlijk in verhouding meer middelgrote en grote woningen worden verkocht waardoor je een stagnerende gemiddelde prijs hebt. Hieruit mag je niet verkeerd concluderen dat de prijzen niet gezakt zijn.
Het kostenplaatje voor aantrekkelijke woningen met een goede ligging is nog zeer prijsvast. Algemeen bekeken zijn de prijzen in 2008 geleidelijk aan gezakt in alle categorie woningen. Soms is dat 5% maar dit kan oplopen tot 25%”, besluit Hoste.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/vastgoedmakelaars-eensgezind-over-een-feit-prijs-nieuwbouwappartement-daalt/