livios logo

Verplichte inschrijving voor syndicus

De verplichte inschrijving van de syndicus brengt veel duidelijkheid voor de bewoners.

Foto Sto nv
  

Geens en Borsus willen dat elke vereniging van mede-eigenaars vanaf 1 april de gegevens van de syndicus registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen.


  

Vanaf 1 april moet elke beheerder van appartementsgebouwen ingeschreven zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Een stap vooruit voor de bewoners, maar ook voor de syndicus zelf, lezen we in De Tijd.

Syndicus?

Een vereniging van mede-eigenaars duidt normaliter een syndicus aan als aanspreekpunt voor de bewoners van een gedeeld appartementsgebouw. Die vertegenwoordigt de verschillende mede-eigenaars voor de gemeenschappelijke delen zoals de hal en de lift en doet het dagdagelijks beheer van het gebouw. Jammer genoeg is het voor veel huurders en bewoners niet altijd duidelijk wie hun syndicus is.

Verplichte inschrijving

Daarom willen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Middenstand Willy Borsus (MR) in een nieuw Koninklijk Besluit vastleggen dat elke syndicus geregistreerd moet zijn. Dit kan twijfels van bewoners en eigenaars over aanspreking, beheer en kosten uitsluiten.

Elke vereniging van mede-eigenaars is bijgevolg vanaf 1 april wettelijk verplicht om de gegevens van de syndicus te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Tegen 31 maart 2018 moeten allen inschrijvingen in orde zijn.

Voordeel voor bewoners en syndicus

‘Verplicht’ klinkt vaak negatief, maar in dit geval is de inschrijving positief voor zowel de syndicus als voor de bewoners.  “Voor de syndici is het van belang erkend te worden in hun job en voor de bewoners is het vooral een gevoel van rust om te weten dat zij (en hun woonst) in goede handen zijn”, zegt Geens.

Het beroep van syndicus lijkt niet zo aantrekkelijk als we de statistieken van de FOD Economie mogen geloven. Elk jaar komen er in ons land 3.220 appartementen bij, toch daalt het aantal professionele syndici voor het beheer ervan. 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/hoe-wil-ik-wonen/wonen-in-een-appartement/verplichte-inschrijving-voor-syndicus/