De tips van Johny: Tuin aanleggen? Hou eerst hier rekening mee

In een renovatieproject staat de tuin vaak op de laatste plaats. Logisch ook. Toch zijn er een aantal zaken die je maar beter voorziet voor je start met de aanleg van je tuin of terras. Zo vermijd je dat je achteraf nog moet gaan graven en krijgt je tuin de tijd om te herstellen.

Tip 1: Graafwerken

Er kan wel wat onder de grond verdwijnen in je tuin, en daar zijn grotere of kleinere graafwerken voor nodig. Om problemen achteraf te vermijden, hou je volgens Johny best de volgende aandachtspunten in het achterhoofd:

Nieuwe put plaatsen

“Of je nu een nieuwe regenwaterput laat plaatsen of een nieuwe septische put, kan je hem na plaatsing best wat vullen met water of kiezels. De kans bestaat immers dat de druk van het grondwater een lege put naar boven duwt.” Zorg er ook voor dat de put goed is afgedicht om geurhinder te vermijden.

Leidingen

Leidingen graaf je best diep genoeg in. “Zo bescherm je leidingen waarin een vloeistof loopt (waterleiding naar een tuinhuis, leidingen die de buitenunit van een warmtepomp verbinden met de binnenunit…) tegen vorst”, legt Johny uit. Reken op een diepte van zo’n 60 à 80 cm.

Ook elektriciteitsdraden graaf je best zo’n 60 cm diep in. Afhankelijk van het type kabel, moet je ze door een beschermende koker laten lopen.

“Denk dus op voorhand al eens goed na waar je buiten water of stroom (stopcontacten, verlichting…) nodig hebt. Zo zijn de graafwerken al achter de rug en moet je niet in je net aangelegde tuin gaan spitten.”

Omheining

Zet ook de omheining zo diep mogelijk vast. Zo ben je zeker van een stevig resultaat. Bovendien kan het helpen om mollen uit je tuin te houden. Op voorwaarde dat ze tot minstens 50 cm diepte doorlopen.

Extra tip: Wat je ook ingraaft, dam de grond altijd goed aan (eventueel met een trilplaat)! Zo voorkom je dat de grond op die plaatsen verzakt.

Tip 2: Terras

Johny: “Bij de aanleg van je terras, moet je er steeds voor zorgen dat het water dat erop valt, kan aflopen naar de tuin, een bloemenperk of een ander infiltratiesysteem. Doe je dat niet, riskeer je dat het water blijft staan, of richting je woning afwatert.” Je zal dus een minieme helling moeten voorzien, ongeacht het terrasmateriaal. Over het algemeen wordt een verloop van 1 cm per meter aangeraden.

Wil je een stopcontact of schakelaar voorzien op je terras? Leg de kabels dan voor je de terrasvloer plaatst in de ondersteunende structuur. Net als binnen dus. Zo werk je alles netjes weg.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media