livios logo

Met hoger inkomen in sociale woning

BRUSSEL -Wie een sociale woning wil huren, mag vanaf 1 januari 2001 10 % meer verdienen dan nu het geval is. Met deze en andere maatregelen in een nieuw huurbesluit wil Vlaams minister Johan Sauwens de sociale woonsector openstellen voor meer kandidaten, en vermijden dat sociale wijken ook sociale getto's worden. Sommige maatschappijen mogen het maximuminkomen van hun sociale huurders zelfs optrekken tot 1,2 miljoen frank, zodat een koppel modale tweeverdieners opnieuw aanspraak kan maken op een sociale woning.

Reden voor deze opvallende maatregel in het nieuwe huurbesluit is duidelijk, stelt Vlaams minister van huisvesting Johan Sauwens: ?We wilden absoluut de verdere marginalisering van de sociale woonsector stoppen. Zo creëer je alleen maar getto's voor kansarmen?
De voorbije jaren kregen de sociale huisvestingsmaatschappijen vooral mensen met een vervangingsinkomen als huurder. Arbeiders of bedienden maakten geen kans omdat ze te veel verdienden. Met de nieuwe inkomensgrenzen wil de regering voor een grotere sociale mix zorgen, waarbij gezinnen met lage en hogere inkomens door elkaar wonen.
Gehuwden/samenwonenden en alleenstaanden met personen ten laste mogen een netto belastbaar inkomen van 900.000 frank (momenteel respectievelijk 843.800 frank en 798.800 frank) hebben. De sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen bovendien afwijken van de algemene regels om sociale woningen toe te wijzen. Concreet mogen maatschappijen met veel huurders met lage inkomens de maximum-inkomensgrenzen optrekken om meerverdienende huurders aan te trekken.

HBvL 27/07/2000


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/geld-en-verzekeringen/met-hoger-inkomen-in-sociale-woning/