livios logo

Is jouw woning onderverzekerd?

Klopt het bedrag op je brand- en inboedelverzekering? Eén op vijf woningen in Vlaanderen is onderverzekerd, stelt Hillewaere Verzekeringen. Een gevaarlijke situatie. Zeker tijdens deze winterse feestdagen, want december is de gevoeligste periode voor woningbranden.

Ongeveer negen op tien gezinnen hebben een brandverzekering. Maar volgens Hillewaere Verzekeringen blijkt ze in veel gevallen niet up-to-date.


  

Bij de start van het contract was de woning wel correct gedekt. Maar na renovatie stijgt de waarde van de woning. Velen vergeten om deze toegenomen waarde door te geven aan hun verzekeraar.


  

Woning meer waard dan bedrag in polis

Ongeveer negen op tien gezinnen hebben een brandverzekering. Maar volgens Hillewaere Verzekeringen blijkt ze in veel gevallen niet up-to-date. Mensen kopen vaak een huis dat ze pas na enkele jaren beginnen te renoveren. Ze kopen een nieuwe keuken, renoveren de badkamer of leggen zonnepanelen. Bij de start van het contract was de woning wel correct gedekt. Maar na renovatie stijgt de waarde van de woning. Velen vergeten om deze toegenomen waarde door te geven aan hun verzekeraar.

Hetzelfde geldt voor inboedelverzekeringen: “Jonge gezinnen opteren vaak voor meubels die ze zelf in elkaar moeten zetten, maar kopen enkele jaren later al eens een waardevol designmeubel of een antieke kast. Alleen wordt die upgrade vaak vergeten”, vertelt Leen Verheyen van Hillewaere Verzekeringen.

Financiële gevolgen

Woningbrand? Inbraak? Het heeft grote financiële gevolgen als de verzekeraar moet tussenkomen. Voor ze de schade vergoeden, gaan ze eerst na wat de echte waarde is. Als je woning meer waard blijkt te zijn dan in de polis staat, kan de verzekeraar concluderen dat er een hoger risico is dan waarvoor je betaald hebt. Als je woning opeens 20 procent meer waard is dan in de polis, beslist de verzekeraar mogelijk dat die 20 procent voor jouw eigen rekening is. Je krijgt dus minder uitgekeerd dan voorzien.

Sensibiliseringsactie: wat kan je doen?

Hillewaere Verzekeringen start daarom een sensibiliseringsactie. Ze willen de Vlamingen op het belang wijzen om hun woningverzekering up-to-date te houden.

Wat kan je nog doen?

  • Plaats rookmelders.
  • Maak overzichtsbeelden van je kamers.
  • Maak foto’s van je meest waardevolle bezittingen.
  • Houd aankoopbewijzen bij van waardevolle bezittingen.

Voor een expert wordt het zo een stuk eenvoudiger om alles na te gaan. En op die manier zorg je er zelf voor dat de expertise na een schadegeval vlot verloopt.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/48442/is-jouw-woning-onderverzekerd/