Woon je binnenkort goedkoper in de stad?

In een jaar tijd zijn we met 55.000 Belgen extra. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. In de toekomst zullen we dus dichter bij elkaar moeten gaan wonen in het centrum van dorpen en steden. Maar huizen zijn hier niet voor iedereen betaalbaar. Daarom komen de Vlaamse meerderheidspartijen met een voorstel: de ‘buurtbelasting’.

  • Brussel stad wonen
    © Getty Images

Rik Daems (Open Vld), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Jos Lantmeeters (N-VA) hebben een voorstel van decreet ingediend om de druk op de woonmarkt te verlichten. Dit decreet zou lokale besturen toelaten om de gemeentelijke belasting te laten variëren van buurt tot buurt. Hiermee willen ze wonen in het centrum betaalbaarder maken en promoten. Als het decreet door het Vlaams Parlement wordt goedgekeurd, kunnen steden en gemeenten het al vanaf 2019 toepassen.

Financieel voordeel?

Volgens initiatiefnemer Rik Daems kan je dankzij de buurtbelasting 500 tot 1.000 euro per jaar besparen. Maar Jan Leroy, directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten twijfelt of het financiële voordeel wel groot genoeg is om naar een woning in de stad te verhuizen die je waarschijnlijk nog moet renoveren.

Objectief?

“Als de vraagprijs al niet opgeslagen zal zijn, want dat riskeer je natuurlijk ook”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse confederatie Bouw. Hij vraagt zich af op basis van welke factoren je korting krijgt en of die factoren wel objectief zijn. Ook Leroy stelt zich hier vragen over: “Stel dat je tweehonderd meter van mij vandaan woont en ik minder betaal. Ik denk niet dat je dat zo leuk zou vinden. De kans is dus groot dat deze nieuwe manier van heffing op grote schaal zal worden aangevochten.”

Stap in de goede richting?

Ook Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck beseft dat het moeilijk zal zijn om objectieve regels vast te leggen. “Maar geef gemeenten die bestuurlijke vrijheid, dan komt het wel goed. Ik vind het vooral positief dat de regering in deze richting denkt. Het is niet dé oplossing - die bestaat dan ook niet - maar wel een goed begin. Ik denk dat je ook met premies moet durven in te zetten op centrumsteden. Als je met je woning in een ver afgelegen verkaveling mee de ellenlange files veroorzaakt, verdien je niet dezelfde renovatiepremie als iemand die vlak bij goed openbaar vervoer woont.”

Hoger bouwen?

Dillen vindt het fiscale voordeel geen slecht idee, maar vindt dat de ruimtelijke uitvoeringsplannen grondig gescreend moeten worden. “Verdichting wordt vaak onmogelijk gemaakt door stedenbouwkundige voorschriften die bijvoorbeeld hoogbouw verbieden. Kijk die eens grondig na en beslis om extra bouwlagen toe te laten in bepaalde wijken.”

In Brussel wonen er gemiddeld 7.000 inwoners per km². Dit is een derde van de dichtheid in Parijs (waar de dichtheid weliswaar té hoog is). Er is dus nog voldoende ruimte, aldus de Vlaamse Bouwmeester.

Bron: De Morgen, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media