Gemiddelde huurprijzen: 719 euro voor appartement, 808 euro voor huis

De gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen en Brussel is in 2020 tot 719 euro gestegen, terwijl die voor een woning stabiel is gebleven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep die zich baseert op 11.003 verhuringen in Vlaanderen en Brussel. We geven je een kort overzicht van de cijfers.

Huurprijs appartementen gestegen

In 2019 betaalde je gemiddeld 677 euro huur voor een appartement in Vlaanderen en Brussel. Vorig jaar steeg de gemiddelde huurprijs met 6% ofwel 42 euro. Zo betaalde je in 2020 gemiddeld 719 euro voor een appartement. Volgens Dewaele Vastgoedgroep gaat het om een van de grootste stijgingen van de voorbije jaren.

“De prijsstijging heeft vooral te maken met het groeiende aanbod van nieuwbouw- en gerenoveerde appartementen op de private huurmarkt en de groeiende interesse in dat type vastgoed bij investeerders. Daarnaast wordt het conformiteitsattest, dat aantoont dat een woning aan alle kwaliteitseisen voldoet, in steeds meer steden als verplichting ingevoerd. Hierdoor verdwijnen de slechtere, goedkopere panden sneller van de markt”, verklaart CEO Filip Dewaele.

Appartement met terras en twee kamers erg gewild

Huurders zetten een terras of tuin bovenaan hun verlanglijstje. De oorzaak: we brachten nog nooit zoveel tijd thuis door als het afgelopen jaar. Voor een appartement met terras steeg de gemiddelde huurprijs tot 788 euro. Dit is zo’n 53 euro meer dan in 2019. Ook appartementen met twee slaapkamers zijn erg in trek. Dit komt doordat huurders meer nood hebben aan extra ruimte nu we massaal thuiswerken. De tweede slaapkamer wordt dan vaak ingericht als thuiswerkplek.

“Het was niet zozeer de bewoonbare oppervlakte die primeerde, maar wel de tuin, het terras of die extra kamer om te kunnen telewerken. Dit is duidelijk een lockdowneffect. Tegenwoordig is quasi elk nieuwbouwappartement voorzien van een terras. Als er dus meer aanbod komt van dit type appartementen sluit ik niet uit dat in de toekomst de huurprijzen in dit segment kunnen dalen”, zegt Filip Dewaele.

Huurprijs woningen stabiel

Bij het verhuren van nieuw vastgoed gaat het slechts in twee van de tien gevallen om een huis. Dewaele Vastgoed merkt dat er in bijna elke regio in Vlaanderen en Brussel een groot tekort is aan kwalitatieve huurwoningen. Toch zijn de huurprijzen voor huizen in 2020 onveranderd gebleven. Je betaalde gemiddeld 808 euro. Dat is hetzelfde als in 2019. Huizen worden doorgaans sneller verhuurd dan appartementen: een huis staat gemiddeld 50 dagen te huur,  een appartement 65 dagen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media