Hoe bepaal je de huurprijs van een woning of appartement?

Huurprijzen zijn in ons land niet gereglementeerd, al gelden er wel een aantal wettelijke regels. Hoe weet je als huurder of verhuurder welke huurprijs redelijk is?

In België mogen huurders en verhuurders vrij en in onderling overleg een maandelijkse huurprijs voor woningen en appartementen afspreken. Dat neemt niet weg dat ze zich aan de wettelijke regels dienen te houden. Het huurcontract moet immers worden opgemaakt in overeenstemming met de geldende regelgeving inzake woonverhuur. Recente contracten vallen onder het gewestelijke woninghuurdecreet, maar voor oudere huurovereenkomsten geldt mogelijk nog de federale huurwet.

Verschillende aspecten spelen een rol

Een huurprijs is afhankelijk van allerlei aspecten, zoals de ligging van de woning, de oppervlakte, het aantal slaapkamers, de afwerking, het comfort en de gebruikte materialen. De EPC-score, die aangeeft hoe energiezuinig het pand is, is ook bepalend. Daarnaast speelt de aanwezigheid van een tuin of terras een rol, net als parkeerruimte en de nabijheid van het openbaar vervoer. Voor een appartement is ook de hoogte een belangrijke parameter, zeker wanneer er geen lift aanwezig is.

Informeer en vergelijk

De huurprijs wordt dus bepaald door verschillende elementen. Maar hoe plak je daar nu een concreet cijfer op? Informeer alvast eens bij de eigenaars en huurders van panden in de buurt. Om te oordelen of de huurprijs die je in gedachten hebt realistisch is, kan je ook een kijkje nemen op een vastgoedsite. Daar kan je je woning vergelijken met gelijkaardige huurpanden in de omgeving. Via de filters kan je enkele kenmerken specificeren, zoals de oppervlakte en het aantal slaapkamers.

De Huurschatter in Vlaanderen

Ook de Huurschatter, een initiatief van de Vlaamse overheid, wil zowel huurders als verhuurders een houvast bieden bij het beoordelen of bepalen van de huurprijs. De website verzamelt gegevens in Vlaanderen, en tracht op basis daarvan een correcte prijs in te schatten voor een specifieke woning. Dat gebeurt aan de hand van een statistisch model dat wetenschappelijk onderbouwd is. De prijsberekening krijgt elk jaar een update in september.

Grille des Loyers in Wallonië

Wie in Wallonië een woning wil huren of verhuren, kan terugvallen op de Grille des Loyers. Als je het adres ingeeft, krijg je meteen een aantrekkelijkheids- en mobiliteitsscore voor die locatie te zien. Vervolgens moet je het soort woning, het bouwjaar en de bewoonbare oppervlakte aangeven. De module checkt meteen of de opgegeven oppervlakte wel realistisch is. De Grille des Loyers informeert ook naar het aantal slaapkamers en badkamers, het type verwarming, aantal parkeerplaatsen, terras, tuin… Heb je alle gegevens ingevuld? Dan wordt alles nog eens netjes in een overzicht gegoten ter controle en krijg je het indicatieve resultaat te zien.

Brussel: Huurprijzen.brussels

Ook Brussel heeft een eigen module op de website Brussel Huisvesting. Die informeert naar het woningtype, de bewoonbare oppervlakte, het bouwjaar, centrale verwarming, warmteregeling, dubbele beglazing, een tweede badkamer, recreatieve ruimtes, een bergruimte en het aantal garageplaatsen. Het EPB-niveau invullen kan, maar is niet verplicht. Pas bij de laatste stap moet je het adres van de woning ingeven. Ook hier is de geschatte huurprijsvork louter indicatief.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media