livios logo

Brandverzekering: aanrader voor verhuurder én huurder

Is een brandverzekering echt nodig, bovenop alle andere huuronkosten? Toch wel! Wij leggen uit waarom zowel huurder en verhuurder zich best verzekeren tegen brandrisico's.

Huurdersaansprakelijkheid

De verhuurder heeft een ‘huurdersaansprakelijkheid. Tijdens de huurperiode ben je als huurder altijd aansprakelijk voor de schade aan de gehuurde goederen tenzij je het tegendeel kan bewijzen. Aan het einde van de huurperiode moet je het gehuurde goed aan de verhuurder terugbezorgen in de staat waarin je hebt verkregen. Min de normale huurslijtage.

Ook bij brand aansprakelijk

Voor brandrisico’s gelden dezelfde principes. Als huurder ben je ook aansprakelijk voor brandschade, tenzij je kan aantonen dat je niet aansprakelijk bent. Denk maar aan overmacht (blikseminslag), een fout van een derde (een overslaande brand) of een constructiefout te wijten aan de eigenaar zelf. Als huurder heb je er dus alle belang bij een brandverzekering af te sluiten om je te ontlasten van deze aansprakelijkheid. Daarnaast kan je je als huurder ook zelf verzekeren voor je inboedel.

Maar ook als verhuurder heb je baat bij een brandverzekering: dek je in tegen de restrisico's als de huurder niet aansprakelijk is.  

brand keuken

Een brandverzekering bespaart je veel problemen.


© Getty Images   

rookmelder huis veiligheid

Een rookmelder kan je leven redden.


© Getty Images  

Niet wettelijk maar contractueel verplicht?

Wettelijk gezien ben je als huurder of verhuurder niet verplicht je tegen brand te verzekeren. Toch kan je contractueel toe verplicht worden. De bank waar de eigenaar zijn lening heeft, kan de eigenaar hiertoe verplichten. De huurder kan hiertoe dan weer in het huurcontract verplicht worden.

Eén polis

Wil je als verhuurder zekerheid over de brandverzekering van de huurder? Sluit dan een verzekering af waarbij een afstand van verhaal staat ten aanzien van de huurder.

Zo zijn verhuurder én huurder in één enkele polis verzekerd. Bij schade krijgt de verhuurder de uitkering voor schade aan het gebouw. De verzekeraar zal geen verhaal uitoefenen op de huurder en rekent hiervoor een verhoogde premie aan. De eigenaar is daarnaast zeker van een vergoeding. Hij kan de premie van deze polis - normaal voor de huurder - doorverrekenen aan de huurder.  Hoe? Door de huurprijs te verhogen met deze brandverzekeringspremie.

Gebruik afstand van verhaal correct

Als verhuurder vermeld je best in je huurcontract dat het afstand van verhaal enkel geldt voor schade die in de brandverzekering van de eigenaar-verhuurder verzekerd zijn. Zo riskeer je niet om bij een aantal gevallen, waarbij geen brandverzekeraar tussenkomt, zelf te moeten opdraaien voor schade waarvoor de huurder normaal gezien aansprakelijk is maar vrijgesteld wordt door afstand van verhaal.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/brandverzekering-aanrader-voor-verhuurder-en-huurder/