livios logo

Huren wordt duurder. Binnenkort leen je renteloos voor je huurwaarborg

Vanaf 2019 wordt de huurwaarborg van twee maanden naar drie maanden opgetrokken. Je zal dus meer geld moeten neertellen om te huren. Om dit te compenseren komt de Vlaamse regering met een renteloze lening om de waarborg over twee jaar te spreiden.

Vanaf 1 januari 2019 tel je niet langer twee maanden, maar drie maanden huurwaarborg neer. Zo bepaalt het nieuwe Vlaamse Huurdecreet dat de regering heeft goedgekeurd. Een huurwaarborglening moet het optrekken van de huurwaarborg compenseren en vermijden dat huurders met een laag inkomen uit de boot vallen.

“De huurwaarborglening is een renteloze lening die de toegang tot de private huurmarkt moet bevorderen waardoor ook mensen met een lager inkomen een huurovereenkomst kunnen afsluiten met een private huurder”, aldus Homans.


  

Renteloze lening

“De huurwaarborglening is een renteloze lening die de toegang tot de private huurmarkt moet bevorderen waardoor ook mensen met een lager inkomen een huurovereenkomst kunnen afsluiten met een private huurder”, legt minister Liesbeth Homans uit in De Tijd.

“Ook starters met een degelijk inkomen kunnen problemen hebben om dat in één keer op tafel te leggen”, zegt Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V). “Bij een verhuizing zit je al snel aan een noodzakelijke reserve van zeven maanden huur. De vorige waarborg die niet onmiddellijk wordt teruggestort, de nieuwe waarborg, en de eerste maand huur. Dat betekent zo’n 4.000 à 5.000 euro, verhuiskosten niet meegerekend. Het zijn dus niet enkel de allerzwaksten die zo’n bedrag niet even opzij hebben staan.”

Maximaal 1.800 euro

De huurwaarborglening bedraagt maximaal 1.800 euro en is aan te vragen bij het Vlaamse Woningfonds. Je moet deze lening op twee jaar terugbetalen. Om in aanmerking te komen mag je onroerende goederen bezitten en moet je voldoen aan de inkomensvoorwaarden voor een bescheiden huurwoning.

Bron: De Tijd


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/huren/huurbudget-en-verzekeringen/huren-wordt-duurder-binnenkort-leen-je-renteloos-voor-je-huurwaarborg/